ActualitateExterne

detectoarele de metale erau oprite, gardienii nu au opus rezistență, avertizări ignorate

Atacul de la sala de concerte Crocus din Moscova a lăsat în urmă nu numai un număr imens de victime, ci și multe întrebări fără răspuns. Cea mai importantă dintre ele este cum a fost posibil un astfel de carnagiu, în ciuda avertismentelor primite de autoritățile ruse de la țările occidentale?

Canalul media Nexta a făcut un sumar al lucrurilor care nu au funcționat cum trebuie, lăsând sute de oameni la cheremul unui grup de teroriști care, cel puțin în primă fază, au reușit chiar să și scape după ce au ucis aproape 150 de civili și au rănit peste 100.

Detectoarele de metale erau oprite

Detectoarele de metale de la Crocus City Hall erau dezactivate în seara concertului, iar bagajele spectatorilor nu au fost verificate. Aceste măsuri de securitate, aparent standard pentru locurile aglomerate, au fost ignorate din motive necunoscute, remarcă Nexta în analiza sa, notează digi 24.

Potrivit supraviețuitorilor, aceasta este o nerespectare clară a protocoalelor de securitate, mai ales că în ultima vreme a fost evidentă o securitate sporită în metrouri și centre comerciale.

Același lucru l-a observat și Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, din declarațiile martorilor supraviețuitori: paznicii nu au verificat gențile și hainele spectatorilor înainte de a intra în Crocus, iar detectoarele de metale au fost dezactivate.

Acest lucru este în evidentă contradicție cu vigilența sporită pe care autoritățile ruse o clamează în mod constant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avertismente din partea serviciilor de informații occidentale

La fel de important este faptul că ambasadele țărilor occidentale, inclusiv ale Statelor Unite, Marii Britanii și Germaniei, au avertizat cu privire la un posibil atac terorist.

Mai mult, potrivit Reuters, unul dintre aceste avertismente a vizat chiar gruparea ISIS, care ulterior a revendicat atacul de la Crocus. În ciuda tuturor acestor avertizări, nu au fost luate măsuri vizibile pentru a spori securitatea publică.

Gardienii nu au opus rezistență

Imaginile video de la fața locului arată că gardienii nu au opus rezistență atacatorilor, mai scrie Nexta. Lipsa de acțiune din partea persoanelor care au datoria de a asigura securitatea ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la capacitatea Kremlinului de a reacționa în caz de urgență.

Potrivit lui Anton Gherașcenko, sala Crocus are contract cu forțele de intervenție ale Gărzii Naționale din Rusia. Cu toate acestea, înregistrările video din holul teatrului și din alte încăperi în care teroriștii împușcă oameni nu arată nicio rezistență din partea gărzilor. Nici printre morți și răniți nu se află gardieni.

Mașina teroriștilor

Teroriștii au fugit cu aceeași mașină cu care au venit, un Renault alb, care a fost surprins pe camele de supraveghere. Nu au schimbat-o, deși era clar că va fi dată în urmărire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai mult, teroriștii au fost prinși, în regiunea Briansk, autoritățile susținând că se îndreptau spre granița cu Ucraina. Dacă asta intenționau, alegerea lor ar fi foarte ciudată, zona de frontieră în regiunea respectivă fiind fortificată și protejată la maximum.

Conexiunea ucraineană

Presa rusă a lansat o campanie de propagandă menită să găsească o „urmă ucraineană” în această tragedie, mai scrie Nexta.

Direcția aceasta pune sub semnul întrebării neutralitatea și validitatea concluziilor care pot fi trase în urma „anchetei” și, inevitabil, apar întrebări dacă nu cumva chiar Kremlinul se află în spatele tuturor evenimentelor, mai comentează publicația menționată.

Vladimir Putin a mințit ?! Teroriștii nu voiau să fugă în Ucraina. Ambasadorul Belarusului, anunț de ultimă oră

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Corect Cristi. Și apoi rușii s-au folosit de acest act terorist fabricat ca pretext pentru bombardarea masivă a infrstructurii civile a Ucrainei.

  2. Mulţumesc. M-a încercat o mare bucurie să văd că cineva mi-a citit comentariul. De obicei, la câteva zile după apariţie nimeni nu mai citeşte articolul, şi implicit, rar se întâmplă ca cineva să mai citească şi comentariile. De obicei, după ce postez un comentariu, mai revin câteva zile la articol să văd dacă au mai apărut ceva comentarii, şi este prima dată pe această publicaţie când cineva îmi răspunde la comentariu. După numele de utilizator pe care-l folosiţi presupun că suntem şi din aceeaşi zonă geografică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *