Social

Dezbatere TIMPUL: Ce părere aveți despre avorturi?

Redacția TIMPUL

Dacă mama și tata nu au educația necesară

De mulți ani, în alte țări există legi cu privire la bioetică. Sunt și alte legi necesare familiei. În R. Moldova nu s-a ajuns la un numitor comun în privința pregătirii tinerilor pentru a trăi în cuplu. Câte ceva se studiază în școală, câte ceva se învață de la părinți sau din alte surse: colegi, prieteni, Internet ș.a. Deși educația în acest sens nu este suficientă, vina e și a tinerilor pe care nu-i interesează viața de familie.

Problema avorturilor e una de interes general. Ea este dezbătută pe toate meridianele. Inițiativa pe care o lansează TIMPUL este un lucru bun. Avortul este un păcat (omucidere) sau o necesitate (impusă uneori) a femeii?! Cred mai degrabă că este un păcat! Iar pentru a nu cădea în el, omul trebuie să fie educat și să cunoască multe de mic. Astăzi, situația economică a R. Moldova este grea. Veniturile familiilor au scăzut. Femeile nu-și pot permite să se ocupe numai de treburile casei. Cresc divorțurile. În multe familii doar mama este cea care întreține familia.
Realitatea e crudă și cu tinerii…

În această situație statutul real al femeii în societate, inclusiv salariul, dictează femeii: a avea sau a nu avea copil. Alegerea nu e simplă din toate punctele de vedere. Dreptul copilului nenăscut la viață – e o problemă de etică, de mare răspundere și care nu poate fi hotărâtă prin simpla interzicere a avorturilor. Suprimarea unui drept încă nu înseamnă dezlegarea problemei. Sunt cazuri când viața femeii poate fi în pericol. Ce facem în aceste cazuri? Apărând un drept, încălcăm altul…

E esențial, în opinia mea, ca fiecare viitoare mamă să aibă posibilitatea reală a planificării familiei, pentru un loc destoinic în societate.
În Franța, fiecare al 200-lea copil este născut din eprubetă. Așa un copil are cinci părinți legali. E o altă realitate în zilele noastre (copiii lui Kirkorov, Galkin ș.a.).

Ce statut are embrionul de om?! Dacă e așa, atunci are toate drepturile ființelor vii! Știința ne-a spus la câte zile embrionul este viu.
Biserica are și ea opinii. Mamele noastre în trecut nu erau știutoare de carte, duceau o viață grea, însă au născut mulți copii. Astăzi mame cu mulți copii rar întâlnești. Sunt alte timpuri? Nu! Sunt alte motive. Lumea trebuie să revină la tradiții, la o viață sănătoasă, la familia trainică și bazată pe iubire. Fără o familie sănătoasă poporul nu prea are viitor.

Iov Rusnac, pedagog-pensionar,
s. Bulboaca, r-nul Briceni

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *