Actualitate

Dezvăluire-șoc: Rusia vrea să anexeze 3 regiuni și din nordul Kazahstanului! Când a aflat planul diabolic al lui Putin, președintele kazah s-a rupt de acesta

Toate teritoriile din Kazahstan vizate de Putin sunt bogate în resurse de apă și zăcăminte minerale, se învecinează cu Federația Rusă și sunt conduse de politicieni care au absolvit în trecut universități de stat de la Moscova și Samara (Rusia).

Directorul Institutului pentru Studii Strategice și Securitate al Ucrainei, Pavel Lisianski, lansează o ipoteză șocantă. Conform acestuia, președintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, s-a aliat cu Uniunea Europeană tocmai fiindcă Federația Rusă intenționează să anexeze trei regiuni din nordul țării sale. Tokaev încearcă astfel să se distanțeze în toate modurile posibile de conducerea diabolică a Kremlinului și să-și pună țara la adăpost de rapturi teritoriale.

Pavel Lisianski: „Rusia visează că trei regiuni din nordul Kazahstanului vor merge la ea. Kazahii știu despre asta, și Tokaev știe despre asta, prin urmare el urmează o astfel de politică de distanțare”.

Liderul kazah a făcut primul pas chiar în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, desfășurat luna trecută, când a afirmat fără ocolișuri, la aceeași masă cu sceleratul Vladimir Putin, că statul lui nu va recunoaște niciodată independența așa ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk.

Ulterior, Tokaev și-a întărit declarația printr-o replică dură pe care i-a dat-o autoproclamatului președinte cecen Ramzan Kadîrov, după ce a fost acuzat că nu sprijină invazia putinistă în Ucraina, în condițiile în care Rusia a salvat Kazahstanul prin înăbușirea revoltelor populare de la începutul acestui an, izbucnite din cauza dublării prețului la gazul lichefiat.

„În Rusia, unii falsifică situația, susținând că Kazahstanul ar trebui să slujească pentru totdeauna și să se închine la picioarele Rusiei. Dar nu Rusia, ci CSTO (Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianță militară interguvernamentală ce reunește 6 state ex-sovietice – n. red.) a salvat Kazahstanul”, a precizat Tokaev, care s-a alăturat sancțiunilor UE impuse Rusiei teroriste.

Planul lui Putin: înființarea „Republicii Populare a Uralilor” și impunerea autonomiei ruse în Kazahstan
Strategia Kremlinului, scoasă la iveală de expertul ucrainean Pavel Lisianski, l-a determinat pe președintele Kazahstanului să adopte măsuri urgente pentru a scăpa de dependența politică și economică a Federației Ruse.

Într-un interviu acordat postului ucrainean de televiziune Canal 24, citat de site-ul Obozrevatel.com, directorul Institutului pentru Studii Strategice și Securitate al Ucrainei avertizează că fostul șef al KGB susține orice fel de tentative de separatism în Kazahstan.

Au existat, în acest sens, destule cazuri de ciocniri de stradă între populația rusă și cea kazahă. Moscova dorește formarea unei „Republic Populare a Uralilor”, dar și promovarea autonomiei ruse în Kazahstan.

Obozrevatel.com: „După invazia rusă în Ucraina, din 2014, autoritățile kazahe au înăsprit răspunderea penală pentru separatism. Lisianski crede că și atunci cei din Kazahstan și-au dat seama că într-o zi invadatorii vor încerca să intre pe teritoriul lor”.

Suprafața regiunilor pe care vrea să le acapareze Putin e aproape dublă față de cea a României

Pe lângă regiunile din estul și sudul Ucrainei (Donețk, Lugansk, Crimeea, Herson, Zaporoje), pe lângă cele ocupate cu forța în Georgia (Osetia de Sud și Abhazia) și în Republica Moldova (Transnistria), teroristul Putin vrea să acapareze teritorii însemnate din nordul Kazahstanului.

Sunt vizate regiunile Kazahstanul de Nord, Kostanai, Pavlodarsk și Akmola, dar și capitala țării, orașul Nur-Sultan, pentru control politic.

Într-o primă fază, monstrul de la Kremlin țintește regiunile aflate la frontiera cu Federația Rusă. Este vorba despre Kazahstanul de Nord, Kostanai și Pavlodarsk. În total, acestea însumează 418.749 de kilometri pătrați, aproape dublu față de teritoriul României.

Un fost bancher și ministru al Energiei, Industriei și Comerțului din Kazahstan în perioada 1998-1999, Muhtar Abliazov, care s-a declarat organizatorul principal al protestelor din ianuarie 2022, afirmase la acea vreme pentru agenția Reuters că „Rusia e un stat ocupant”. În cazul în care Occidentul nu va interveni pentru a rezolva situația, țara lui va avea soarta Belarusului, a avertizat Abliazov.

La nici două luni distanță, Putin a declanșat invazia în Ucraina.

HARTĂ: Regiunile Kazahstanului. Vizate de Putin, într-o primă fază, sunt Kazahstanul de Nord (1), Kostanai (2) și Pavlodarsk (3). Apoi, Akmola

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *