Actualitate

Diaspora votează: „Nu sunt nici pentru UE și nici pentru UV, eu vreau să-mi fie bine la mine în țară”

Aliona, Germania
Nu cred ca voi vota. Fiindcă nu vreau să mă bag în politică. Dar o susțin pe Maia Sandu.

Natalia Onufrii, Federația Rusă
Locuim acum cu familia în Rusia. Nu știu dacă ajungem la vot, dar suntem pentru partidele proeuropene și ne dorim în perspectivă Unirea cu România. Am învățat în România, iar timpul a făcut așa ca acum să trăim departe de casă. Diferența e ca între cer și pământ. Rusia e talpa iadului și pentru ai lor cetățeni, iar pentru cei străini nici nu mai zic. Mentalitatea lor e rămasă în urmă cu 20 de ani.

Bogdan Ciobanu, Belgia
Acum sunt într-o călătorie de serviciu în Moscova, dar voi încerca duminică să votez pentru cel mai reformator partid, cu lider onest, necorupt și integru care are experiența în a obține rezultate, nu doar vorbe goale și teatru ca restul pseudopoliticienii-oligarhi. Voi vota pentru acea persoană care a inițiat și implementat reforme eficiente, deși doar la ministerul care a activat. Votez pentru un pas, pentru o țară în care cetățenii să fie respectați.

Andrei Cociug, Germania

Da, vă pot spune foarte ferm că voi vota pentru Maia Sandu. Sigur, ca și mulți ceilalți cetățeni, sunt foarte descurajat de această politică, dar nu știu de ce cred și sper să fie o șansă pentru Republica Moldova! Pe 30 octombrie este și ziua mea de naștere și este ziua când se schimbă ora. Deci, Dumnezeu îmi oferă să am parte de 25 de ore pentru a îmi dedica o oră pentru viitorul țării mele!

Lilia, Germania
Eu nu votez, dar îndemn pe alții să meargă la votare. Eu însă nu pot vota, nu dețin pașaportul moldovenesc. Știu de unde provin, știu cine sunt, mă doare sufletul pentru tărișoara noastră, dar stau departe de alegeri. Sunt plecată de peste 16 ani din Moldova. Eu, ca cetățean al R. Moldova, nu am primit nimic de la statul nostru, în afară de școala pe care am făcut-o în gimnaziul din localitate. Îmi pare rău, dar văd părinții mei, care votează și cred în cineva care le promite totul. Apoi în afară de taxe și diferite legi, care îi bagă în pământ cu zile nu mai au nimic. Anul acesta cred că nici ei nu vor vota, sunt deja foarte dezamăgiți.

Ștefan Mucuța, Belgia
Pot să spun ferm că suntem la primele alegeri când nu votăm „răul” cel mic, dar un președinte integru și curajos, care deține toate capacitățile pentru a pune pe jar oligarhii de la putere. Anume Maia Sandu reprezintă candidatul incomod guvernării, care nu depinde de indicațiile sau banii cuiva și care nu va avea frică să ducă o luptă aprigă împotriva sistemului corupt și oligarhizat. Moldova are nevoie de o resuscitare, iar Doamna de Fier are toate ingredientele pentru a realiza cu succes această intervenție. Avem o oportunitate istorică să reducem substanțial sărăcia și să edificăm statul de drept, un stat care va opri exodul masiv al cetățenilor peste hotare și care va readuce speranță celor deja plecați. Maia Sandu merită șansa respectivă.

Alina Cepoi, Federația Rusă

Dacă voi ajunge la o secție de votare o voi face doar pentru a invalida buletinul de vot (situația politică din ultimii ani și nu numai m-au făcut să fiu sceptică indiferent de candidat și de direcția lui de orientare politică) 2. Atrag atenția că puțini sunt cei pe care îi aud spunând că „uite, îl aleg pe EL/EA pentru că în rezultat va fi bine la noi în țară!” Nu, marea majoritate zic „votul meu merge la EL/EA pentru că ulterior ne va fi mai ușor să mergem în Europa sau în Rusia la muncă”. Foarte crâncene dezbateri și discuții aprinse. „Cum poți tu să fii pentru Uniunea Vamală” sau „Tu chiar alegi Uniunea Europeană?” Dar teoria este simplă. Practic fiecare are cel puțin un membru din familie sau pe cineva cunoscut plecat din țară undeva în altă parte în căutarea unor oportunități mai bune. Și dacă spre exemplu fiica mătușii Maria se află undeva în Italia, atunci mătușa va vota pe cei ce sunt pro UE. Iar dacă fiul vecinei de peste drum lucrează în Rusia, atunci vecina își va da votul pentru cei care susțin Uniunea Vamală. Și fiecare din ele fac această alegere din considerentul că acolo este mai bine pentru copilul lor. Din păcate acesta este factorul decizional în această privință și nu prea cred că suntem în dreptul de ai critica pentru hotărârea luată. Nu sunt nici pentru Uniunea Europeană și nici pentru Uniunea Vamală, eu vreau să-mi fie bine la mine în țară. Nu vreau să aleg pe cineva doar pentru că în rezultat ne va simplifica perfectarea actelor și ne va deschide mai ușor o ușă spre migrare în altă țară. Situația din ultimii ani ne-a învățat să ne deschidem singuri aceste uși și nu prea avem nevoie de intermediari în această treabă. Eu vreau să aleg pe cineva care ar găsi soluția să ne întoarcă acasă. Dar asta e mai greu.

Aliona Mihăilă-Brînză, Germania
Da, bineînțeles că voi vota. Întotdeauna am ieșit la vot, fără nicio excepție. Îi îndemn pe toți cetățenii, de acasă și din străinătate, să-și exercite dreptul la vot, demonstrând prin asta că le pasă de țara lor, dar mai ales de viitorul acestei țări. Haideți să considerăm cheltuielile legate de alegeri în special ale cetățenilor din diaspora ca pe o investiție în țara noastră, în cei de acasă.

Speranțele mele în legătură cu aceste alegeri sunt foarte mari. Îmi doresc ca în fruntea statului să aducem o persoană integră, profesionistă, cinstită, neșantajabilă, curajoasă și care să-și dorească și să aibă abilități și capacități de a schimba viața cetățenilor acestei țări spre bine. Îmi doresc ca instituțiile statului să fie funcționale, reformele să fie duse la bun sfârșit, nu doar mimate, iar cetățenii din Republica Moldova să ducă un trai decent, să aibă speranța zilei de mâine. Dezvoltarea sistemului de învățământ și a celui medical este imperativă, în viziunea mea. Bine, un președinte nu ar putea realiza toate acestea, mai ales fără o majoritate în Parlament, dar ar fi un început… alegem corect un președinte, prin votul nostru să pornim un val de schimbări în Republica Moldova, iar la următoarele alegeri parlamentare, fie anticipate, fie ordinare, să reuşim să schimbăm clasa politică coruptă care ne-a dezamăgit profund şi care a dezbinat cetățenii.
Dacă tot am obținut dreptul să ne alegem președintele prin vot direct, atunci doar de noi depinde pe cine vom alege. Eu cred că mai avem o șansă, poate chiar ultima, haideți să nu o pierdem și pe asta! Eu votez Maia Sandu – președinte! TU? Stai acasă, nu îți pasă, crezi că votul tău nu contează, nu îți dorești ca părinții și rudele să trăiască așa cum trăim noi în afara țării? Tu decizi, dacă investești în viitorul țării sau dacă îi lași pe alții să decidă în locul tău… Tu decizi dacă contezi sau nu…

Irina Taran, Federația Rusă
Soțul meu se află la muncă în Federația Rusă. A zis ca nu merge la vot, deoarece nu are încredere în nimeni. Oricum totul demult e hotărât, adică cine va fi președinte!

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *