Internațional

Dictatorii Putin și Xi își doresc o lume în care Rusia și China să „injecteze stabilitate și energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos”

Putin și Xi își doresc o lume în care Rusia și China să-și asume împreună rolul de mari puteri și au denunțat așa-zisele „tentative occidentale de a crea o lume unipolară”. Cei doi dictatori s-au întâlnit, joi, 15 septembrie, în Uzbekistan la o summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai și a fost prima întâlnire a lor de când Rusia a invadat Ucraina. Cei doi președinți s-au lăudat reciproc, iar Putin a declarat că „apreciază poziția echilibrată” a Chinei cu privire la războiul din Ucraina.

„Tentativele de a crea o lume unipolară au luat recent o formă absolut urâtă şi sunt total inacceptabile”, a declarat Putin, adresându-i-se lui Xi la Samarkand, în Uzbekistan, în cadrul unei întâlniri pe marginea summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai.

„China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia pentru a-şi asuma responsabilitatea de mare putere, a juca un rol de prim-plan şi a injecta stabilitate şi energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos”, a afirmat Xi Jinping.

„Noi apreciem foarte mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi cu privire la criza ucraineană”, a afirmat Putin, a cărui ţară este vizată de sancţiuni severe occidentale pentru invadarea Ucrainei.

„Vă înţelegem întrebările şi îngrijorările. Vă vom explica în detaliu poziţia noastră pe acest subiect”, a adăugat dictatorul de la Moscova, fără a oferi alte precizări. China nu a sprijinit şi nici nu a criticat invazia rusească, dar şi-a exprimat sprijinul pentru Rusia pe fondul sancţiunilor occidentale.

China, principalul partener economic al Rusiei, a refuzat încă de la începutul războiului din 24 februarie să folosească cuvântul „invazie” pentru a denumi atacul sângeros și nejustificat al regimului lui Putin împotriva țării vecine.

Menționăm că China nu a condamnat niciodată războiul rus şi dă vina pe SUA şi pe NATO pentru acest conflict.

Cu trei săptămâni înainte de începerea războiului, dictatorul chinez îl primise pe Putin la Beijing, înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022. Cei doi au proclamat atunci o „prietenie fără limite” între China şi Rusia, semnând mai multe acorduri, în special în domeniul hidrocarburilor.

Cu prilejul actualei întrevederi, Putin a reînnoit sprijinul Rusiei pentru China pe tema Taiwanului, unde vizitele unor oficiali americani în ultimele săptămâni au suscitat indignarea Partidului Comunist Chinez.

„Condamnăm provocările SUA”, a declarat Putin, subliniind că Rusia îşi menţine adeziunea faţă de principiul „unei singure Chine”, recunoscând doar guvernul de la Beijing, şi se opune „provocărilor” SUA în strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters, citat de Agerpres. China (n. red. – Republica Populară China) consideră Taiwan (n. red. – Republica China) drept o provincie a sa rebelă şi nu exclude o eventuală invazie a insulei.

„Sunt convins că întâlnirea noastră de astăzi va conferi un impuls suplimentar consolidării parteneriatului strategic între Rusia şi China”, a adăugat Putin.

Întrevederea dintre Xi şi Putin intervine într-un moment în care cele două ţări se confruntă cu puternice tensiuni diplomatice cu SUA.

Rusia și China şi-au afişat de mai multe ori cooperarea în ultimele săptămâni, de exemplu, participând la exerciţii militare comune.

OCS, concepută ca o contrapondere la influenţa occidentală, grupează China, Rusia, patru state din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan), precum şi India şi Pakistan, căreia i se va alătura şi Iranul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *