Actualitate

DICTATURA în stânga Nistrului continuă: Persoana care a criticat deschis războiul Rusiei în Ucraina a încercat să se sinucidă

Asociația Promo-Lex solicită suportul autorităților la eliberarea unei persoane care a ajuns în detenție în stânga Nistrului, după ce a criticat războiul Rusiei în Ucraina.

Potrivit asociației, organizație specializată în apărarea drepturilor omului în stânga Nistrului, în seara de 25 spre 26 noiembrie, curent, pe una dintre rețelele sociale au apărut informații cu privire la presupusa tentativă de suicid a primei persoane condamnate pentru critica deschisă a Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina, transmite Jurnal.md.

Informația a fost confirmată din mai multe surse credibile, informează asociația.

La data de 10 iunie 2022, acesta a fost privat de libertate contravențional pentru 5 zile pentru ”huliganism”. Motivul ”condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. În timpul privării de libertate, domiciliul acestuia a fost percheziționat de structurile locale de securitate, fiind ridicate ilegal mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal. Soția fiind informată verbal că în privința lui Victor este pornită o ”cauză penală” pentru ”incitare la extremism prin intermediul internetului și a mass-mediei”

La 15 iunie 2022, Victor nu a mai fost eliberat din detenție. Soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – ”arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit.

La 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, „judecătoria orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate pentru ”incitare la extremism”. Pedeapsă ce urmează s-o execute în regim colonie – închisoare cu regim deschis de executare a pedepsei. Până în prezent, Victor este deținut în așa-numitul Izolator de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol.

În ciuda eforturilor depuse, la o distanță de aproape 4 luni de la privarea de libertate, soția acestuia nu are acces la materialele cauzei inclusiv de la așa numitul avocat delegat, actele cauzei fiind considerate secrete. Totodată soția activistului a avut o singură întrevedere cu Victor fiind în necunoaștere de starea de sănătate a acestuia la moment. Chiar dacă a depus cerere de recurs împotriva ”sentinței de condamnare”, soția nu crede că va avea vreun efect în privința pedepsei aplicate.

În luna iunie curent, autoritățile constituționale de la Chișinău a cerut Tiraspolului să înceteze „persecutarea și intimidarea” lui Victor Pleșcanov. Aparent, această reacție nu a fost suficientă. Cu părere de rău, constatăm că, cazurile de „condamnare” ale locuitorilor din stânga Nistrului pentru fapte de „incitare la extremism” sau alte fapte similare, au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-și apere drepturile sale. Reamintim cazurile lui Mihail Ermurachi, Ghenadie Ciorba, Alexandr Samonii, Pavel Dogari, Larisa Kalik, Boris Babaian și alții. Persecuții care au fost ”legalizate” de către Vadim Krasnoselskii odată cu aprobarea în martie 2020 a așa-numitei ”Strategii de combatere a extremismului în regiunea transnistreană”.

Deocamdată, nu se cunoaște care ar fi fost starea de sănătate a acestuia la moment, deoarece accesul rudelor este respins. Doar se cunoaște că deținutul și-ar fi tăiat venele fiind în detenție solitară.

În contextul celor menționate și a îngrijorărilor rudelor despre situația gravă în care s-ar afla Victor Pleșcanov, solicităm autorităților constituționale și misiunilor diplomatice: acțiuni urgente pentru elucidarea situației medicale a lui Victor Pleșcanov și a condițiilor în care acesta este deținut. Totodată, solicităm obținerea accesului necondiționat al unui medic independent, se spune în apelul public al Promo Lex.

Membrii Asociației solicită continuarea eforturilor pentru eliberarea din detenția arbitrară a lui Victor Pleșcanov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *