Actualitate

Digul lui Ponta nu a făcut față primelor inundații: Zidul construit în campanie, întărit de urgență cu excavatorul pentru a salva oamenii

Deși apele nu au mai inundat tot satul Beiu, cum s-a întâmplat în trecut, pe unele porțiuni apa s-a infiltrat pe sub vii, afectând unele gospodării. Mai mult, atât sătenii, cât și autoritățile au supravegheat râul Telermanul cu teamă, deoarece viitura mai avea doar 30 de centimetri pentru a trece de dig, în condițiile în care precipitațiile care au căzut zilele acestea nu au fost la fel de mari ca cele din aprilie, atunci când zona a fost acoperită de ape.

„Ne uităm cu frică, am auzit că se mai adună viitură, că râul ăsta vine din Argeș, de la munte. Nu trebuia să facă digul așa aproape de râu, trebuia să-i mai lase ceva spațiu”, își dădea cu părerea miercuri seară un bărbat, privind la un câmp deja inundat, aflat în locul unde râul Teleormanul se varsă în râul Vedea. „Acum nu e viitură mare, dar uite că apa a ajuns aproape peste dig. Dacă o să mai fie ploi, nu cred că face față”, afirma un altul dintr-un grup mai mare de săteni ce stăteau de pază pe unul dintre podurile de peste râu.

Cel mai supărat era un legumicultor care are serele la mică distanță de râul proaspăt îndiguit. „În primăvară, mi-a intrat apa în sere, aveam roșii, am pierdut cam 500 de milioane (lei vechi). Acuma a ajuns iar. S-a infiltrat pe sub dig. Deocamdată nu am plantat nimic, dar până la primăvară nici nu cred că mai pot face nimic, că nu se usucă apa”, ne-a explicat acesta.

În fine, nici măcar reprezentanții firmei care construiește digul nu au avut încredere în trăinicia lui. Speriați că nu va face față viiturii, miercuri seară au adus un excavator pe malul apei, pentru a întări zidul de apărare cu pământ. „Rezistă, rezistă, stați liniștit”, ne-a răspuns, preocupat, unul dintre angajată.

Inaugurat, deși nu era gata

Premierul Victor Ponta le-a promis sătenilor din mai multe comune din Teleorman aflate în aprilie sub ape că până la finalul verii vor fi protejați de inundații printr-un dig care va fi construit din fondurile de urgență ale Guvernului. Deși licitația pentru desemnarea constructorilor a fost făcută în viteză, iar banii au fost alocați rapid, muncitorii nu s-au mișcat suficient de eficient pentru a respecta termenul avansat de prim-ministrul.

Totuși, faptul că șantierul era încă deschis nu l-a oprit pe Victor Ponta să inaugureze digul în 29 august, ca să arate opiniei publice că s-a ținut de promisiune.

Mândru de proiectul plătit de Guvern cu 34 de milioane de lei, premierul a venit într-unul dintre punctele de lucru la dig din comuna Ștorobăneasa însoțit de vicepremierul Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, și de multă presă.

Mai mult, nu s-a abținut să facă glume pe seama celebrei bărci cu care a fost plimbat de jandarmi, când a venit să inspecteze în aprilie localitatea afectată de inundație. Atunci, opinia publică a fost scandalizată că premierul, vicepremierul și ministrul Apelor s-au urcat în barcă, deși apa era de doar câțiva centimetri. „Gata, nu mai aveți nevoie de ea. Să luați barca și să o țineți la primărie. Să facem un muzeu al bărcii după luna noiembrie“, a râs Victor Ponta, în august, conform relatărilor presei centrale.

Prim-ministrul a reamintit și de un alt incident care a avut loc la respectivele inundații, când a fost surprins că i se adresează ministrului Apelor cu apelativul „fă, Doina“ și a profitat de ocazie să se mai laude încă o dată cu realizările sale. „Știți cum trebuie să-mi spuneți? Fă, Ponta! Așa să îmi spuneți și facem“, a menționat Victor Ponta.

În realitate, lucrările de apărare împotriva inundațiilor pentru comunele de pe cursul râurilor Vedea, Teleorman și Pârâul Câinelui, inaugurate cu mare pompă de șeful Guvernului, nu sunt gata nici până astăzi.

România liberă a relatat încă de la începutul lui noiembrie fapul că mai multe părți din structura de protecție, în zona Ștorobăneasa, sunt încă în faze incipiente de construcție. Faptul că șantierul este deschis ne-a fost confirmat atunci oficial chiar de către Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea.

Astfel, potrivit instituției, la „amenajarea râu Teleorman, în zona localității Ștorobăneasa, sat Beiu, județul Teleorman, este finalizat digul de apărare împotriva inundațiilor, fiind realizată linia de apărare împotriva inundațiilor“, dar „se lucrează la apărările de mal cu prism de anrocamente și se definitivează apărările cu gabioane și la zidul parapet din beton“. Situația este similară și pe o altă porțiune, care a fost finalizată parțial pe 29 septembrie, dar unde în prezent „se lucrează la recalibrarea albiei și la apărările de mal“.

În fine, pe a treia porțiune de îndiguire, proiectul e realizat doar în proporție de 95%. „Lucrările se estimează a se finaliza la 30 noiembrie 2014“, arăta la începutul lunii trecute Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea într-un răspuns pentru România liberă.

Muncitorii de la șantierul de pe râul Teleorman erau însă mai pesimiști decât autoritățile cu privire la șansele ca lucrările să fie finalizate. „Mai avem destul de lucru. Nu vedeţi că ne ţine pe loc şi timpul ăsta? Mai e de turnat şi de umplut după aia cu piatră. Aici mai sunt ceva probleme. Apa circulă ca printr-un canal. Nu cred că ne apucă primăvara. În decembrie terminăm betonul de turnat şi după aia mai vedem. Mai sunt lucrări şi după aia de făcut“, au afirmat angajații firmei care se ocupă de lucrări.

Un dig necesar de 16 ani

România liberă a relatat încă din august că, deși sătenii din Ștorobăneasa erau inundați de ani buni şi existau proiecte pentru remedierea situaţiei încă de pe vremea când Liviu Dragnea era președintele Consiliului Județean, banii pentru un dig au fost alocaţi abia după o plimbare electorală a acestuia și a lui Victor Ponta cu barca trasă de angajaţii ISU. În iunie, cu surle şi trâmbiţe, atât Liviu Dragnea, cât şi autorităţile locale s-au îngrămădit să toarne prima găleată de pământ la fundaţia digului pe care localnicii îl aşteptau de zeci de ani.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *