Economie

Din 1 august, paşapoartele biometrice se vor ieftini

Ministrul a explicat că reducerea costurilor se va face datorită unor măsuri de optimizare a cheltuielilor suportate de întreprinderea de stat "Registru", care au adus economii de 17 milioane 750 mii de lei.

Respectiv, de la 1 august, perfectarea unui paşaport biometric, într-o perioadă de 30 zile, va costa 700 lei, faţă de 760 de lei cât este în prezent,.într-o perioadă de 15 zile – 900 de lei, în 10 zile – 1.000 de lei, în 5 zile – 1.100 lei, în 24 de ore – 1.200 lei şi respectiv, în 6 ore – 1.400 lei. Din 1 ianuarie 2011, în R. Moldova sunt perfectate doar paşapoarte cu date biometrice.

Din datele întreprinderii "Registru", de la începutul anului şi până la 27 iulie au fost eliberate 156 mii de paşapoarte biometrice.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Sergiu Răilean, directorul "Registru" a menţionat despre un proiect, care urmează a fi implementat începând de la 1 ianuarie 2012 şi potrivit căruia, moldovenii care îşi vor perfecta buletine de identitate nu vor mai primi fişa de însoţire, iar mărimea actului va fi asemenea unui card bancar.

Formatul noului buletin va fi ID 1, iar pe verso va fi imprimată adresa domiciliului. „Urmează să vedem unde vor fi introduse datele privind starea civilă a cetăţeanului şi dacă vom elibera o carte de vot”, explică Sergiu Răilean, directorul Registru ÎS.

Costul buletinului este de 130 de lei, iar după eliminarea fişei costurile ar putea descreşte.

Timpul.md
(V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *