Actualitate

Din 1 martie vom avea plăcuțe de înmatriculare noi

Mai mult ca atât, plăcuțele nu vor conține indicativele care fac referință la unitățile administrativ-teritoriale, iar numărul de înmatriculare va fi format din trei litere și maximum trei cifre. A fost modificat fontul literelor și al cifrelor. Acestea vor fi făcute în fontul german „FE-Schrift” (Mittelschrift), elaborat în Germania, care se folosește pe plăcile de înmatriculare destinate autovehiculelor din Germania și alte țări.

Utilizarea fontului constă în imposibilitatea falsificării literelor și cifrelor. Autoritățile speră că astfel va scădea numărul fraudelor pe care șoferii le comit intenționat, pentru a scăpa de amenzi.


Amplasarea numărului de înmatriculare pe plăcile de înmatriculare pentru autovehiculele persoanelor fizice şi juridice ale Republicii Moldova

Noile plăcuţe vor dispune suplimentar de un cod cu bare, hologramă, și un abțibild, iar numărul de serie va fi gravat cu laser.
În proiect nu se specifică dacă locuitorii din stânga Nistrului vor putea beneficia de noile plăcuțe. Serviciul de presă Ministerul Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor ne-a declarat că toți cetățenii care beneficiază de buletine de identitate pot să își procure plăcuțe de tip nou. Amintim că în martie 2013, autoritățile de la Chișinău și Tiraspol au convenit asupra unui model nou de plăcuțe pentru automobilele din stânga Nistrului, pe care nu sunt prezente simbolurile Republicii Moldova și nici ale regiunii separatiste.

Cât vor costa noile plăcuțe de înmatriculare?

„Acum se fac ultimele calcule, ultimele proceduri de definitivare despre cum vor arăta noile plăcuțe de înmatriculare și ce tehnologii vor fi folosite la producerea acestora. La mijlocul lunii februarie se va anunța care vor fi prețurile pentru acestea”, a declarat Stela Nistor, șeful serviciului de presă a MTIC.

Autoritățile au anunțat că șoferii care au plăcuțe de înmatriculare vechi nu vor fi obligați să le modifice acum. Introducerea acestora se va face gradual. Transportatorii de pasageri se arată însă nemulțumiți de noul proiect. Menționăm că începând cu 1 martie 2014, aceștia au fost obligați să își schimbe plăcuțe de înmatriculare de culoare galbenă, care vizează toate tipurile de transport public, inclusiv serviciul de taxi. Această măsură a fost propusă pentru a combate transportul ilicit de pasageri. Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi salută noile modificări ce țin de racordarea anumitor norme la standardele europene. Dar, în același timp, își exprimă dezacordul cu faptul că aceste modificări vor genera anumite costuri pentru agenții economici. „Considerăm oportun ca să fie scutiți de taxele suplimentare acei agenți economici care recent au trecut la plăcuțe de înmatriculare galbene. Noi deja am avut de suportat costurile plăcuțelor galbene. Am achitat câte 340 de lei de pereche, pentru fiecare vehicul în parte”, a declarat Dumitru Munteanu, secretar general al Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul”.


Amplasarea numărului de înmatriculare pe plăcile de înmatriculare, pentru automobilele destinate transportului public de călători

Proprietarii de vehicule destinate transportului public sunt de părere că peste 6 luni, după ce proiectul va intra vigoare, va fi obligatoriu pentru toți să își schimbe plăcuțele. „În vară am schimbat odată plăcuțele acestea. Evident că am plătit din buzunarul meu banii, anul acesta iarăși? Cât vom mai fi nevoiți să plătim”, s-a arătat nemulțumit șoferul unui microbuz din capitală de pe linia 180. „Noi avem acasă copii și familii de întreținut. Dacă ei nu pot face legea odată, mai bine să se gândească în primul rând la noi”, a adăugat acesta.

Reprezentanții Ministerului Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor, susțin că necesitatea introducerii numerelor noi este determinată de semnarea Acordului de asociere Republica Moldova – UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *