Chișinău

Din 2015, Chișinăul va avea TRAMVAI

De asemenea, până în 2025 vor fi construite mai multe linii de tramvai, inclusiv rapid, care vor uni toate localităţile municipiului Chişinău. Schema complexă a transportului din municipiu a fost prezentată miercuri, 18 ianuarie, în cadrul unor dezbateri publice. Planurile autorităţilor municipale de a diversifica transportul urban merg şi mai departe. Pe lângă tramvai, în Chişinău ar putea fi construite câteva linii de teleferic, iar rutele de microbuz vor dispărea din centrul capitalei, fiind transferate la periferii. 

Primarul mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, a vorbit pentru prima dată de necesitatea construcţiei unei linii de tramvai pe ruta Aeropor – Centru – s. Vatra (zona de odihnă) în martie 2011. Solicitat atunci de TIMPUL, directorul Regiei Transport Electric din Chişinău, Ştefan Puiu, a opinat că un astfel de proiect este posibil, dar necesită investiţii substanţiale. Pe de altă parte, şeful Direcţiei management transport din cadrul Primăriei, Lilian Copaci, a spus că Strategia dezvoltării transportului public al municipiului Chişinău pentru perioada 2006-2014 nu prevede construcţia unei linii de tramvai.  Astăzi el a confirmat din nou acest lucru. "Acum abia se elaborează o altă strategie pentru următorii zece ani". 

Primele tramvaie electrice au fost lansate la Chişinău în 1913 de către o societate pe acţiuni belgiană. Acestea au circulat pe patru rute în oraş. După cel de-al II-lea război mondial, noua administraţie sovietică a început să pună în circulaţie tot mai multe troleibuze, astfel încât, pe 17 mai 1961, tramvaiele au fost scoase din circulaţie. 

Credeţi că e posibil ca până la 2015 Chişinăul să aibă o linie de tramvai?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *