Economie

Din 31 mai – fără fum de țigară în localurile din țară

Datorită celei mai așteptate prevederi din legea privind controlul tutunului adoptată în mai 2015, fumatul urmează să fie interzis în toate spaţiile publice. Ce schimbări planifică să facă proprietarii de localuri în urma acestei prevederi, am aflat de la câțiva dintre aceștia.
 
Fumul de țigară nu va mai fi prezent în spaţiile publice ale instituţiilor medico-sanitare, ale instituţiilor de învăţământ, ale autorităţilor publice și pe teritoriile aferente. La fel, și în spațiile deschise ca stadioane, parcuri de distracție, locuri publice unde au loc diverse evenimente, terenuri de joacă pentru copii și sub acoperișul stațiilor pentru transportul public. De asemenea, fumatul va fi interzis în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport private în care se află minori.

Fumatul, narghileaua și țigările electronice – interzise

În restaurante, cafenele, baruri și alte locuri publice în care era permis fumatul, narghileaua sau țigările electronice, începând cu ultima zi a lunii mai, moldovenii vor trebui să renunțe la acestea în spațiul public.

Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Restaurantelor din Moldova susține că schimbările care sunt efectuate de localuri sunt scoaterea scrumierelor de pe mese și plasarea la intrare a semnului interzicerii fumatului. „Cât despre un spațiu special destinat pentru fumători, doar trei la sută din numărul total de localuri își pot amenaja aceste spații”, a menționat președinta. Conform prevederilor legii, nu se va permite fumatul nici în raza de zece metri de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, la ferestrele care se deschid şi la instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise. „Asociația susține interzicerea fumatului în spațiul închis însă noi ne dorim posibilitatea să avem egalitate în condiții între localuri pentru a ne amenaja la cea mai apropiată distanță un spațiu special pentru fumători”, susține Aneta. În această ordine de idei, președinta asociației spune că interzicerea fumatului pe terase nu este rațională. După părerea ei, doar restaurantele mari sau sălile de nunți care au un teritoriu mai mare vor putea să își amenajeze aceste spații, iar acestea sunt condiții inegale de activitate.

Instruire de ochii lumii

Pe 12 mai, la insistența Asociației Restaurantelor din Moldova în colaborare cu Centrul de Sănătate Publică s-a organizat un atelier unde au fost prezenți circa 40 de manageri de hoteluri, restaurante, cluburi de noapte, conform celor spuse de președintă. „Acesta a fost unicul seminar pregătit de autorități pentru a ne instrui și explica cum noi, administratorii de localuri, trebuie să ne pregătim și să interpretăm legea. În municipiul Chișinău sunt circa 1600 de unități de alimentație publică, însă au fost instruiți doar 40. Cu siguranță, asta a fost făcut de ochii lumii”, a declarat Aneta.

„Lipsa de informare a publicului este foarte mare”

Președinta asociației comentează că informarea persoanelor fumătoare și nefumătoare este importantă, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Majoritatea fumătorilor consideră că li se va permite să fumeze țigara electronică în interiorul localului și la terasă. Oamenii cred că dacă nu li se permite în interior, aceștia pot fuma afară. Din păcate lipsa de informare a publicului este foarte mare. S-a promovat foarte mult imaginea că nu fumăm în spații publice închise, însă nu au fost aduse la cunoștința publicului și alte prevederi care privesc toți cetățenii atât fumători, cât și nefumători”, a conchis femeia.

„Oamenii oricum vor fuma pe terase”

Radu este proprietarul unui local din centrul Capitalei și depune toate eforturile ca până pe 31mai să instaleze terasa afară unde oamenii vor putea fuma. L-am surprins când i-am spus că și la terase va fi interzis fumatul, dacă aceasta este amplasată în raza distanței care interzice fumatul. „Este o utopie. Astăzi chiar am analizat toate localurile din centrul orașului și la acestea terasele sunt amplasate lângă ușa localurilor. Suprafața localurilor nu permite deplasarea terasei la zece metri, fiindcă te intersectezi cu o casă, sau un magazin, unde iarăși nu e voie de fumat. Acest moment este utopic din punctul meu de vedere, iar în acest caz vor avea de câștigat doar terasele mari”, a subliniat tânărul. Proprietarul spune că va fi greu să interzică oamenilor să fumeze pe terase. „Nu o să stau cu stingătorul să le sting țigările oamenilor care stau pe terasă, chiar dacă nu le pun scrumieră, omul oricum va fuma. Dacă poliția este responsabilă de monitorizare și sancționare, atunci să își facă treaba în sectoare. Las’să umble să verifice cine și unde fumează”, afirmă managerul localului.

„Nu vrem să pierdem clienții, am creat condiții pentru fumat”

În cluburile din Capitală, unii manageri creează zone speciale pentru fumat. Alexandru este proprietarul unui club din Chișinău și a creat un loc închis pentru cei care vor să fumeze țigări și narghilea. „Am avut anumite cheltuieli, însă vrem ca oaspeții noștri să se odihnească, ca până acum, fără anumite impedimente. Legea este lege și trebuie să o respectăm, dar este nevoie să respectăm și alegerile oamenilor care vor să fumeze”, a precizat bărbatul. Acesta a mai spus că multe localuri vor avea de suferit din urma acestei prevederi și vor pierde clienții. „Avem multe localuri care s-au specializat în fumatul de narghilea. Din cauza spațiului insuficient, ei nu vor putea să creeze separeuri”, a afirmat proprietarul.

Fiecare al doilea bărbat din Moldova este fumător

Conform datelor prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică în Republica Moldova avem aproximativ 28 la sută fumători din toată populația. Medicii sunt îngrijoraţi de faptul că în ultimii ani se atestă o creștere a consumului de tutun printre femei, preponderent în rândurile femeilor tinere cu vârsta cuprinsă între 20-34 ani, rata fumătoarelor constituind circa 11 la sută. Conform datelor Ministerului Sănătății din Republica Moldova, anual, din cauza fumatului, mor până la 4000 persoane.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide anual aproximativ 5 milioane oameni în lumea întreagă, inclusiv peste 1,2 milioane în regiunea europeană.

Începând cu 31 mai 2016, persoanele care vor fuma în spațiile interzise de legea antifumat riscă o amendă de la 1000 -1400 de lei. Agenții economici ce vor admite fumatul în incinta localurilor riscă o amendă de la 7000-10000 de lei. Pentru neafișarea semnului ce interzice fumatul, agentul economic riscă o amendă de la 8000 – 10000 de lei.

Cetățenii care au observat cazuri de încălcări a legii le pot raporta la numărul de telefon – 080012300.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *