Actualitate

Din Aprilie vom bea apă FĂRĂ CLOR

Anunţul a fost făcut astăzi, la o conferinţă de presă, de Constantin Becciev, director la întreprindere, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Becciev, noua substanţă ce va fi utilizată pentru tratarea apei este inofensivă şi asigură o calitate a apei mai bună. Oficialul a dat asigurări că, deşi tratarea apei conform noii metode este mai costisitoare decît procedura cu clor gazos, acest lucru nu va schimba tariful pentru apa potabilă.

Costul implementării noii tehnologii este de aproape şapte milioane de lei, bani alocaţi de furnizorul de apă. În cadrul proiectului, cu începere din noiembrie 2010, compania franceză "Seureca" a realizat un studiu de fezabilitate, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Hipocloritul de sodiu este o sare obţinută prin metoda electrochimică, eficientă contra majorităţii microbilor patogeni, nepericuloasă la utilizare, depozitare şi transportare. În urma tratării, proprietăţile fizice şi chimice ale apei nu se schimbă, dar se reuşeşte eliminarea eventualelor componente bacteriologice.

Conform unor studii internaţionale, utilizarea hipocloritului de sodiu acţionează mai efectiv asupra microflorei patogene, viruşilor, germenilor, inclusiv asupra microbacteriilor de tuberculoză şi hepatită. Studiile denotă că în oraşele în care s-a înlocuit clorul lichid cu hipoclorit de sodiu, cazurile de hepatită şi tuberculoză s-au redus cu 30-50 la sută.

În anul 2009, SA "Apă-Canal Chişinău" a introdus tehnologia nouă pentru dezinfecţia apei cu hipoclorit de sodiu la Staţia de tratare din oraşul Vadul lui Vodă, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *