Război

„Din cauza minciunilor constante, nu mai puteam avea încredere în comandanții noștri” / Cum au pierdut rușii Harkovul

Este posibil ca înfrângerea severă a armatei ruse la est de Harkov să fi fost cauzată de rapoarte false în mod deliberat privind situația din teren, întocmite de comandanții de la toate nivelurile, care au devenit un lucru obișnuit și au format o imagine distorsionată pentru a-i ghida pe comandanții de vârf în luarea deciziilor importante, potrivit istoricului și expertului militar britanic Chris Owen. El numește acest fenomen “o cultură a minciunii instituționalizate”, care poate fi tradusă în limba rusă ca “o cultură a minciunii legalizate”.

“Citind rapoartele personale ale soldaților ruși, am observat în mod repetat următoarele: ofițerii armatei ruse își mint adesea superiorii cu privire la starea unității lor. Consecințele acestor minciuni au fost probabil foarte grave pentru armata rusă. Deciziile de comandă – unde și când să atace și să se apere – au fost luate în mod clar pe baza unor informații false. Acest lucru a dus la multe victime inutile și la eșecuri militare”, scrie el.

Potrivit lui Owen, practica raportărilor false este larg răspândită. “Este raportată de unitățile rusești de pe toate fronturile și din toate specialitățile, de la asalt aeropurtat la infanterie motorizată. Probabil că se întâmplă și în forțele navale, aviatice și de rachete.”

Efectul rapoartelor false se agravează pe măsură ce acestea urcă în lanțul de comandă. Rapoartele false ale comandanților de unități mici pot fi combinate cu rapoarte și mai false ale superiorilor, la care ofițerii superiori adaugă propriile rapoarte false.

La urma urmei, atunci când rapoartele ajung la vârful lanțului – la conducerea Ministerului rus al Apărării și la Putin însuși – este probabil ca acestea să fie atât de distorsionate și inexacte încât cei care iau decizii cu privire la război să aibă o imagine foarte nerealistă a ceea ce se întâmplă pe teren, crede expertul britanic.

Raportarea eronată în unitățile rusești din Ucraina a fost reclamată de mult timp de către participanții direcți la lupte și de către autorii care au surse de încredere pe teren. Mulți dintre ei susțin războiul cu Ucraina. După înfrângerea grea a armatei ruse la Harkov și retragerea forțată de lângă Izyum, această problemă a fost subliniată și mai mult.

“Vă amintiți diviziile inexistente ale lui Hitler, cu care urma să rezolve situația de pe front, să oprească mișcarea armatei ruse, să o învingă și deja să contraatace și toate cele? Acum avem o imagine aproximativ similară”, scrie canalul de telegrame pro-rus Za (V)Pobedu.

“Planificarea se face pe baza unor rapoarte. Iar rapoartele diferă de imaginea reală. În realitate, unitățile sunt dotate doar în rapoarte, echipamentele sunt în stare de funcționare și sunt dotate cu personal în funcție de personal, așa-numitul Volbat și alte PMC-uri sunt și ele în lumini.

În realitate, după cum arată practica, la un atac minor, unitățile care există doar 50% pe hârtie scad în mod natural. Nu pentru că există un atac de o gravitate fără precedent, ci pentru că aceste unități efectiv nu sunt pregătite de luptă.

Din cauza minciunilor constante, nu mai puteam avea încredere în comandanții noștri

Potrivit fostului infanterist Victor Shiyaga, opt elicoptere au primit odată ordin să decoleze pentru a sprijini ofensiva. “Doar două din cele opt elicoptere au decolat. Celelalte fie s-au defectat, fie nu mai aveau combustibil. Doar unul dintre elicoptere a reușit să atace ținta. Nu toate țintele au fost atinse. Sau, mai degrabă, 80% din ținte nu au fost atinse. Cu toate acestea, comandantul acestei operațiuni a raportat superiorilor săi că totul a fost bine și că toate țintele au fost atinse.

După cum notează Shiyaga: “Superiorii au crezut că, dacă toate țintele erau lovite, puteau trimite infanteria cu tancuri să ia cu asalt zona. Soldații au fost trimiși în repetate rânduri să ia cu asalt zone bine întărite despre care li s-a spus că au fost curățate de inamic și că au suferit pierderi grele.

“De două ori înainte de atac ni s-a spus că totul va fi bine, că artileria inamică a fost suprimată, că celelalte unități ale noastre înaintau deja în față și că trebuie doar să ajungem la ele. Dar de fiecare dată s-a dovedit a fi o minciună și s-a terminat cu pierderi nesemnificative pentru noi.

Nu e de mirare, spune Shiyaga, că “din cauza minciunilor constante, nu mai puteam avea încredere în comandanții noștri”.

(Chris Owen)
Sursa: BBC Rusia, Traducerea 10tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Perderele se fac din cauza incompetentei,atunci cand un general sau ministru apararii nu are studii militare dar veterinare,atunci cand studiile se fac pe bani,posturilile dee functionari publici etc, se angajeaza pe baza politic,pe bani,prieteni,este shi situatia statului nostru,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *