Eveniment

Din dulcea Bucovină – dincolo de Cercul Polar

În Sala Coloanelor Palatului Culturii din Ploieşti a avut loc ceremonia de lansare a volumului „20 de ani în Siberia” de Aniţa Nandriş-Cudla, o carte ce reîmprospătează memoria victimelor Gulagului sovietic. La eveniment au participat: Mircea Cosma (în foto), preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Laurenţiu Rebega, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga”, reprezentanţi ai unor instituţii culturale din judeţ, precum şi un grup de elevi din Republica Moldova.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentat şi un bust al autoarei volumului, lucrare realizată în bronz de sculptorul ploieştean Constantin Ionescu. Bustul, realizat cu sprijinul Societăţii Cultural-Istorice „Mihai Viteazul", a fost dezvelit, duminică, 30 septembrie 2012, la Mahala (Cernăuţi), localitatea de naştere a Aniţei Nandriş-Cudla, eveniment la care a participat şi preşedintele Mircea Cosma.

Aniţa Nandriş-Cudla (1904-1984) a fost o ţărancă din nordul Bucovinei, ridicată de KGB în miez de noapte, împreună cu cei trei copii mici ai ei, separată de soţ şi deportată în Siberia, dincolo de Cercul Polar. De abia ştiutoare de carte, întoarsă acasă după 20 de ani, Aniţa Nandriş-Cudla a scris, în cuvinte simple, povestea acestei supravieţuiri. Este o mărturie unică, păstrată printr-o minune timp de două decenii până când a fost publicată. Cartea a fost distinsă de Academia Română cu Premiul „Lucian Blaga” în anul 1992.

Povestea emoționantă a femeii i-a impresionat pe cititorii cărţii, printre ei fiind şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, care a spus: „Evenimentul face parte din ceea ce numim noi restituirea istoriei poporului român, o istorie pe care am învăţat-o greşit şi pe care încercăm, în fiecare zi, s-o repunem la locul ei. În faţa a ceea ce se relatează în această carte nu poţi să rămâi indiferent şi vă mărturisesc că am citit-o plângând”.

Ioan Popescu, Ploieşti

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *