Afaceri

Din exterior vor fi solicitati circa sase miliarde de lei

Planul de stabilizare si relansare economica a RM va fi lansat de guvern pana la sfarsitul acestei luni, a declarat vicepremierul Valeriu Lazar, ministru al Economiei. Oficialul a subliniat ca se va pune accent pe trei directii: ameliorarea situatiei finantelor publice, crearea conditiilor pentru obtinerea unei cresteri economice si asigurarea unei protectii sociale eficiente a cetatenilor.

Intrebat ce mijloace financiare necesita acest program, Lazar a spus ca, deocamdata, nu e clar, dar ca potrivit unor estimari prealabile suma suplimentara din exterior va fi echivalenta cu 10% din PIB, adica, va constitui peste 6 mlrd. de lei. „E nevoie de insanatosirea finantelor publice, prin reducerea cheltuielilor si instituirea unui regim drastic de economii. Totodata, e nevoie de imbunatatirea conditiilor pentru dezvoltarea afacerilor, dar si de asigurarea protectiei eficiente a cetatenilor”, a spus ministrul.

In ce priveste modalitatile de stimulare a cresterii economice, Valeriu Lazar considera ca acestea ar trebui sa tina de eliminarea barierelor din calea activitatii antreprenoriale, imbunatatirea climatului de afaceri si investitional, liberalizarea economiei. „Aceste actiuni nu necesita sume mari de bani, dar dau rezultate bune. De exemplu, inlaturarea restrictiilor la exportul strugurilor si vinului in vrac o sa se soldeze cu cresteri bune a exporturilor chiar in acest an. Iar abrogarea sistemului netransparent si corupt de autorizare a importului de peste a condus in cateva zile la cresterea acestuia si la reducerea pretului la peste pe piata”, a adaugat el.

Dupa Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *