Atitudini

Din incubator direct pe harta Europei

Cine le ia banii, cine îi sileşte să stea flămânzi în frig, există sau nu o mită pentru poliţişti, care să le dea voie să stea în stradă? Sunt doar câteva probleme care s-au pus, pe lângă atenţionările legate de spaţiul foarte limitat din cadrul Centrului de Triere din Chişinău.

La Centrul de Triere au fost şi celelalte televiziuni, aşa că în ştirile de weekend, cu festivaluri, brazi, belşug, cadouri şi matineuri, au apărut şi imagini care contrastau puternic cu spiritul de sărbătoare care ne-a pătruns.

Cazul unui cerşetor care are o pensie de 900 de lei şi care visează să ajungă într-un azil de bătrâni m-a impresionat până la lacrimi. Spunea că a discutat cu o comisie, dar nu a mai primit niciun răspuns. M-am gândit că poate pensia e prea mică, poate ceea ce primeşte el de la stat nu îi poate asigura costul unui loc la azilul de bătrâni.

Pe lângă tristeţea cerşetorilor, am fost informaţi de oamenii blocaţi în zăpadă. De această dată, demnitarii moldoveni s-au adunat într-o şedinţă de urgenţă. Rezultatul a fost următorul: peste doi ani, Moldova va fi dotată cu utilajele necesare deszăpezirii. Cât despre cerşetori, premierul Vlad Filat a afirmat: „Nu ştiam de aceste probleme, mulţumesc că m-aţi anunţat”.

Am avut senzaţia că Moldova a aterizat dintr-un incubator direct pe harta Europei. Nu ştim că în Moldova ninge, nu suntem pregătiţi pentru zăpadă; nu ştim că Centrul de Triere are doar 70 de locuri, în timp ce numărul oamenilor străzii din Chişinău e undeva la 3000. Noi nu ştim nimic despre toate astea. Noi mergem la târguri de Crăciun să cumpărăm cadouri, noi vrem paşapoarte diplomatice pentru toţi prim-miniştrii.

Cum s-ar spune, la noi îi ghini, cât despre cele rele să mulţumim reporterilor că îi anunţă pe demnitari. Poate în loc de publicitatea electorală realizată prin intermediul cadourilor date unor persoane fizice, care apar în faţa camerelor de luat vederi ca să mulţumească dăruitorilor, vor începe şi politicienii noştri să îşi facă datoria, fără să aştepte lacrimi şi aplauze. Doar sunt plătiţi să rezolve problemele ţării, nu să se preumble pe la dineuri şi festivaluri.

Voi urmări toată iarna să văd cu ochii mei ce se va schimba pentru oamenii străzii. Şi aşa alegerile nu sunt foarte îndepărtate, iar în prag de alegeri vă voi aminti tuturor ce a făcut actuala conducere pentru năpăstuiţii acestui neam.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *