Opinii și Editoriale

Din nou – poezie

 O situație extrem de tristă și care nu pare să se rezolve curând. E suficient să analizăm câți poeți sunt debutanți în Moldova într-un cincinal. Unu? Trei? Nici unul? Și poate credeți că Moldova nu dă extrem de mulți poeți. Să vedem: sub 30 de ani știu doar o poetă debutată la noi în ultimii cinci ani, față de cinci poeți debutanți în România în același interval, dintre care trei la Casa de Editură Max Blecher și doi la Casa de pariuri literare: Ion Buzu, Anatol Grosu, Ana Donțu, Virgil Botnaru, Victor Țvetov.

După ce Poliromul a închis colecția de la Cartea Românească, în 2016, Casa de Editură Max Blecher a rămas printre cele mai puternice edituri noi de poezie. Spre deosebire de Charmides și Tracus Arte, care sunt mai accesibile și publică multe titluri, Max Blecher a rămas la doar câteva titluri pe an, ale căror selecție la sprânceană i-a făcut pe tineri să se viseze autori Max Blecher.

În 2016, Editura Nemira îi încredințează Svetlanei Cârstean o nouă colecție de poezie intitulată Vorpal. Primele două volume din colecție, Dodii de Florin Dumitrescu și Sisteme de fixare și prindere de Ștefania Mihalache, confirmă deja apariția unei colecții demne de luat în seamă.
Urmează cărți semnate de Elena Vlădăreanu, Cosmina Moroșan, Sebastian Sifft, Doina Ioanid, Andra Rotaru, Tara Skurtu, Mihai Ignat. Aceste cărți au reușit să străbată într-o piață de carte diversă, să consolideze confirmarea despre care vorbeam și să impună colecția Vorpal în topul celor mai bune colecții de poezie.

Mulțumită atelierului de scriere al lui Dumitru Crudu, precum și ai celor peste șapte ani de Cenaclul Republica, avem acum mulți tineri cu volume în lucru sau deja conturate. Și cred că în planurile lor ar trebui, într-un top select, să intre și colecția de poezie Vorpal a Editurii Nemira. Atât pentru a citi poezie bună, cât și în speranța că vor publica.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *