ActualitateExterne

Diplomaţii au amânat votul Consiliului de Securitate al ONU privind ultima moţiune de încetare a focului în Gaza

În urma unui veto în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii americane privind necesitatea unei “încetări imediate şi susţinute a focului” în războiul dintre Israel şi Hamas, ca parte a unui acord privind ostaticii, un nou vot asupra unui text alternativ a fost amânat pentru luni, afirmă surse diplomatice, citate de AFP.

Amânarea votului, planificat iniţial pentru sâmbătă, este menită să permită continuarea discuţiilor asupra proiectului, spun sursele citate, conform news.ro.

Proiectul de rezoluţie a Consiliului de Securitate prezentat de Statele Unite privind o “încetare imediată a focului” nu a fost adoptat din cauza vetourilor Rusiei şi Chinei.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, Statele Unite s-au opus utilizării termenului “încetarea focului” în rezoluţiile ONU, blocând trei astfel de texte.

Acestea au decis în cele din urmă să supună la vot vineri noul text, care menţiona “necesitatea unei încetări a focului imediate şi durabile” “în legătură cu eliberarea ostaticilor încă reţinuţi”.

Rusia şi China au opus veto rezoluţiei, denunţând, la fel ca şi ţările arabe, formularea ambiguă, care nu cerea direct o încetare a focului. Hamas a salutat aceste veto-uri, denunţând “formularea înşelătoare” a textului american.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *