Economie

Directorul ANRE: Tariful la electricitate se va majora, dar nesemnificativ

Demnitarul a afirmat că priveşte cu scepticism solicitarea din luna martie a distribuitorului GasNatural Fenosa de a majora tariful cu 60%.

"Nu este argumentat, noi lucrăm cu aceste cifre. Tariful ar putea să crească, dar şi să se micşoreze", a precizat Sergiu Ciobanu.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Reglementări în Energetică a explicat că distribuitorii de electricitate din Moldova trec printr-un proces de reorganizare după liberalizarea pieţei, începând cu 1 ianuarie curent. Astfel, cele trei companii vor fi divizate în unităţi de furnizare şi unităţi de distribuire a curentului electric, iar tariful va avea, respectiv, componenta de furnizare şi componenta de distribuire.

Odată cu încheierea procesui de reorganizare, orice consumator îşi va putea alege independent furnizorul şi distribuitorul de electricitate. "Din acest motiv nu este exclus că tariful ar putea şi să se micşoreze", a spus directorul ANRE.

De asemenea, faptul că întreprinderile încă nu au fost restructurate face dificilă stabilirea unei date de la care tariful pentru electricitate va fi modificat.

Anterior, GasNatural Fenosa a anunţat că suportă pierderi din cauza deprecierii leului faţă de dolar şi a fost ameninţată de producătorul din stânga Nistrului că i-ar putea diminua livrările. GasNatural Fenosa deserveşte 70% din consumatorii din centrul şi sudul ţării.

Alte două companii distribuitoare – Red Nord şi Red Nord-Vest – deservesc clienţii din nordul ţării. Statul deţine pachetul majoritar de acţiuni în portofoliul ultimelor.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *