Eveniment

Directorul Centrului Anticorupţie va putea avea dublă cetăţenie

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că prin amendamentele propuse se intenţionează scoaterea CCCEC în afara organelor administraţiei publice centrale de specialitate şi stabilirea unor noi criterii de numire şi eliberare din funcţie a directorului instituţiei. Potrivit ministrului, schimbarea procedurii este determinată de faptul că funcţia de conducător al unei agenţii anticorupţie trebuie protejată de fluctuaţiile politice.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei va fi redenumit în Centrului Naţional Anticorupţie. Candidaţii la postul de director vor fi selectaţi de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, iar majoritatea parlamentară va numi conducătorul instituţiei.

Ministrul a mai spus că angajaţii centrului vor fi supuşi testelor de integritate, pentru a identifica vulnerabilităţile şi riscurile de corupţie, şi pentru a descuraja comportamentul corupţional.

Dezbateri aprinse a stârnit clauza cu privire la cetăţenia directorului instituţiei. Deputatul liberal, Oleg Bodrug, a spus că acesta trebuie să aibă dreptul la dublă cetăţenie. De cealaltă parte, democratul Dumitru Diacov a insistat că directorul trebuie să aibă doar cetăţenia Republicii Moldova. „Pe mine mă scoate din pepeni când se apare cu propuneri pe ultima sută de metri. Eu am crezut că măcar aici n-o să facem ideologie, dar nu, şi aici trebuie. Nu uitaţi că Centrul se va ocupa de combaterea corupţiei”, a declarat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Într-un final ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a făcut claritate. Directorul Centrului Anticorupţie nu intră în categoria demnitarilor cărora le este interzis să aibă dublă cetăţenie, a spus acesta.

Adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii şi a Legii cu privire la CCCEC fac parte din Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în dialogul pentru regimul liberalizat de vize.

Sursa: Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *