Economie

Directorul Institutului Economiei de Piaţă: Ce se întâmplă în BEM are loc cu consimţământul coaliţiei de guvernare

"Este vorba despre un pachet cuprins între 20-25 la sută, ceea ce exact corespunde cu ultima privatizare şi vânzare a cotei statului în Banca de Economii. Ceea ce ar însemna că cineva este în căutarea unui cumpărător de bună credinţă. Mai mult ca atât, „Vneşekomobank” nu a confirmat tranzacţia, ci avem doar confirmarea Băncii Naţionale. Deci, nu contează cine anume va prelua acest pachet, pentru că este totuşi un pachet minoritar, este un pachet cu destinaţie investiţională, deci persoana care va achiziţiona acest pachet nu va controla anumite procese din această bancă. Un alt aspect dubios în această tranzacţie este că atunci când s-a privatizat acest pachet, el a avut loc la valoarea nominală de 5 lei pe acţiune. Prin asta de fapt şi s-a adus prejudiciu statului şi este principala obiecţie faţă de întreg acest proces. Acum însă, în ultimă instanţă, investitorul care stă în spatele acestui pachet urmăreşte două obiective: primul să scape de acest pachet care trezeşte mai multe semne de întrebare, doi să câştige anumite mijloace prin diferenţa faţă de valoarea reală. Sincer vă spun, nu cred că cineva s-ar încumeta să participe la această tranzacţie”, a spus expertul Roman Chircă, directorului Institutului Economiei de Piaţă.

Pe de altă parte, mulţi îţi pun întrebări despre ce se întâmplă la Banca de Economii. Publicaţia „Kommersant.md”, care a aflat şi a scris despre această posibilă tranzacţie, reaminteşte, de pildă, că după ce anul trecut statul a cedat la BEM pachetul de control şi are acum 33,38 la sută din acţiuni, companii de sorginte rusească au deja controlul acestei bănci, anterior, a fost aeroportul concesionat.

„Motivaţia principală, de ce eventual o bancă rusească de stat ar putea achiziţiona acest pachet de acţiuni, constă în faptul că ruşii ar putea să aibă mai multe argumente în menţinerea acestuia. Sunt probabil mai imuni în condiţiile în care cineva va contesta acest pachet şi nimeni nu ar fi vrut să aibă anumite contradicţii cu Federaţia Rusă. Cred că asta ar fi ceea ce plasează o anumită structură din Federaţia Rusă mai aproape de finalitatea de achiziţionare. Fiindcă au acest argument statal care ar putea să asigure acest pachet în gestiune. Oricare altă persoană fizică, oricare alt agent economic din oricare altă ţară, oricare alt investitor ar putea fi uşor contestat, iar modul în care a fost privatizată Banca de Economii ar risca fie renaţionalizarea, fie blocarea acestei tranzacţii”, a spus Chircă.

„Există probabil mai multe presupuneri. Nu este foarte greu să înţelegi că administraţia centrală actuală, coaliţia, este cumva direct sau indirect implicată. Mai mult ca atât, este şi autoritatea responsabilă care poate foarte uşor să identifice cine sunt aceşti proprietari, şi este vorba despre Banca Naţională. Problema este că în momentul în care se fac publice anumite rezultate sau potenţiale tranzacţii, se înregistrează persoane juridice care stau în faţa acestor tranzacţii, cum spuneam această societate informaţională – un SRL cu un capital statutar modest. Dar banca nu vrea să meargă mai departe în deschiderea informaţiei privind acţionarii sau proprietarii acestor firme până la persoană fizică, lucru pe care ar putea să-l solicite pentru înregistrarea a astfel de tranzacţii. Deci, Banca Naţională în cazul dat nu depune suficient efort pentru a scoate la suprafaţă astfel de informaţii. Dar este absolut evident că şi decizia de privatizare a acestui pachet nu putea fi luată fără implicarea guvernului. Tot ce se întâmplă în Banca de Economii are loc cu consimţământul tacit sau activ al actualei coaliţii – respectiv, guvernarea este direct responsabilă de toate acţiunile care au loc şi care vor avea loc la bancă", a menționat directorului Institutului Economiei de Piaţă.

sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *