ArtăLumea

Directorul unui muzeu din Ungaria a fost demis din cauza conținutului LGBT

Directorul Muzeului Național al Ungariei a fost demis pentru că ar fi permis unor minori de 18 ani să vadă conținut LGBT.

O lege maghiară controversată interzice “afișarea și promovarea homosexualității” în materiale accesibile copiilor, cum ar fi cărțile și filmele.

Muzeul a găzduit recent expoziția World Press Photo, care a prezentat fotografii cu persoane LGBT din Filipine.

Guvernul a declarat că Laszlo Simon nu a respectat “obligațiile legale” în cazul expoziției – lucru pe care acesta l-a negat.

Dl Simon a insistat că muzeul nu a încălcat în mod intenționat nicio lege, respectând un ordin de restricționare a accesului pentru persoanele sub 18 ani.

Într-o postare pe Facebook, el a adăugat: “În calitate de tată și bunic a patru copii, resping cu fermitate ideea că copiii noștri ar trebui să fie protejați de mine sau de instituția pe care o conduc.”

Un deputat de extremă dreapta ceruse anterior guvernului să lanseze o anchetă privind expoziția din cauza unei serii de fotografii care înfățișau o comunitate de persoane LGBT în vârstă din Filipine.

Ea a citat legislația introdusă în Ungaria în 2021, care interzice minorilor sub 18 ani să folosească materiale considerate ca fiind de promovare a homosexualității, a drepturilor homosexualilor sau a schimbării de gen.

Guvernul ungar a decretat că fotografiile au încălcat legea. Muzeul a răspuns prin plasarea unui anunț pe site-ul său și la intrarea în expoziție – spunând că intrarea era interzisă vizitatorilor sub 18 ani.

Reacționând la demiterea dlui Simon, organizatorii World Press Photo s-au declarat “șocați”.

Directorul executiv al World Press Photo, Joumana El Zein Khoury, a declarat că imaginile nu conțineau “nimic explicit sau ofensator”.

“Această serie de fotografii este o înregistrare atentă și onestă a vieții unei comunități de persoane LGBTQI+ în vârstă din Filipine”, a spus el.

El afirmase anterior că aceasta a fost prima dată când una dintre expozițiile World Press Photo a fost cenzurată în Europa.

Fotografa, Hannah Reyes Morales, a declarat anterior că este “mai mult decât întristată”. Vorbind cu agenția de știri AP înainte ca dl Simon să fie demis, ea a spus: “Ceea ce este dăunător este limitarea vizibilității pentru comunitatea LGBTQIA+ și dreptul lor de a exista și de a fi văzuți”.

Dl Simon este un fost ministru în guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban. Dl Orban susține că apără valorile creștine și protejează copiii prin măsurile sale controversate de combatere a conținutului LGBT.

Dar acest lucru a fost condamnat dur de militanții pentru drepturile omului, precum și de Uniunea Europeană – din care Ungaria este membră. Legislația a fost catalogată anterior drept o “rușine” de către șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În ultimele luni, autoritățile au folosit aceeași lege pentru a amenda un librar pentru că a vândut popularul roman grafic britanic “Heartstopper” – care prezintă o poveste de dragoste între doi adolescenți de sex masculin – fără a înveli cartea într-o copertă de plastic.

Expoziția World Press Photo s-a încheiat duminică la muzeul din Budapesta, după cum era programat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *