Social

Dirk Shuebel a ţinut o lecţie publică la ULIM

Întâlnirea dintre Dirk Shuebel şi participanţii la eveniment a avut loc în sala mică a Senatului din cadrul ULIM, Chişinău. La întâlnire a fost expus raportul de activitate şi colaborare dintre Uniunea Europeană şi Guvernul R. Moldova. Dirk Shuebel s-a arătat mulţumit de cursul lucrurilor în anul precedent, menţionând că s-a constatat un progres clar în relaţia UE-Moldova. În acelaşi context, Shuebel a menţionat că din 45 de legi propuse de UE, Guvernul a implementat 43, rămânând doar două. „Prima dintre cele două legi rămase o cunoaşteţi prea bine”, a dat de înţeles Shuebel că ar fi vorba de Legea antidiscriminare, iar cea de-a doua se referă la lupta împotriva corupţiei economice.

În cadrul discursului ţinut de Shuebel, s-a lăsat clar de înţeles că, ceva timp în urmă, întrebarea privind regimul liber de vize pentru cetăţenii R. Moldova avea un răspuns incert, iar acum nu se mai pune problema dacă Moldova va avea regim liberalizat de vize, ci când anume se va întâmpla acest lucru.

Şeful delegaţiei UE în R. Moldova a declarat că anul acesta ţara noastră va primi în premieră o susţinere financiară în valoare de 100 milioane de euro – bani care vin sub forma unor granturi, ceea ce-ar însemna că sunt nerambursabili. Aceşti bani au fost investiţi în sectoarele mai vulnerabile ale ţării, stabilite în acord comun cu statul moldovenesc. Banii respectivi vin în mai multe ture, în funcţie de etapa la care se află proiectul, explică Shuebel.

„Banii sunt destinaţi şi pentru anumite proiecte care ar aduce reprezentanţii celor două maluri ale Nistrului la un loc”, spune şeful delegaţiei UE în RM. În anul curent, pentru comunicarea dintre conducerea de la Chişinău şi cea de la Tiraspol au fost alocate 12 milioane de euro. Anumite proiecte au fost implementate şi în zona găgăuză, în special – în activitatea instituţiilor de învăţământ. Spre exemplu, câteva grădiniţe plătesc cu 50 la sută mai puţin pentru încălzire datorită proiectului BIOMAS. Raportul privind relaţia UE – R. Moldova a fost făcut public marţi, 15 mai, pe site-ul oficial al delegaţiei UE la Chişinău, deocamdată – în limba engleză. În câteva săptămâni, date ale acestui raport vor fi disponibile şi în limba română. De asemenea, şeful delegaţiei UE în RM, Dirk Shuebel, a declarat că în această vară Chişinăul va fi vizitat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *