Politică

Discursul lui Mihai Ghimpu din Parlament: Acțiunile lui Filat sunt „tunurile Rusiei”

…Anul 2013 este un an crucial, an istoric pentru noi, fiindcă anul acesta trebuia să obținem trei acorduri. Noi declanșăm război în cadrul Alianței. Oare n-a fost clar cu trei ani în urmă că fără acești trei nu poate exista Alianța?

Singura țară care câștigă de pe urma luptei declanșate de Filat este Rusia. 200 de ani noi am așteptat această perioadă. 200 de ani, stimați cetățeni, duși prin Siberia, deportați, flămânzi, dezbrăcați și noi am ratat așa o șansă. Dar zece „Plahotniuci” să avem, zece „Ghimpi”, dar noi trebuie să trecem râul și pe urmă să ne lămurim cu ei. Cu atât mai mult că nu au adus niciodată probe. Nicio probă. Ba invers. Cum o să ieși, domnule Filat, în fața alegătorilor și o să spui că comuniștii sunt hoți? (…) Niciun ministru de-al lor nu a fost tras la răspundere penală, dar la noi cinci miniștri au dosare penale. În numele cărei cauze sau a cărui om am făcut acest lucru? Asta-i Alianță? Acesta-i prim-ministru? Eu nu vreau să fiu complice, de aceea vorbesc aici. Eu nu am treabă cu contrabanda, cu corupția.

Cu cât am majorat noi salariile și pensiile sau veniturile cetățenilor noștri în acești trei ani de zile? Dar cu cât s-au majorat veniturile celor de la Vamă, de la Fisc, de la Guvern, de la Achiziții Publice? AIE a fost compromisă de domnul Filat și le-a făcut un favor comuniștilor, că trebuia zece ani să curgă sudoarea de pe ei și nu reușeau să compromită AIE așa cum a compromis-o Filat. Când s-a votat pentru lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al parlamentului, am convocat Alianța și am spus: nu votați, domnule, că acesta-i război de distrugere a Alianței.
Vă folosește Voronin ca pe doi țapi și vă bate cap în cap. Minte trebuie pentru asta? Cine a spus, domnilor deputați, că problema RM nu-i comunizarea, dar mafiotizarea? Nu prim-ministrul Vlad Filat? Păi acum cum să apăr Alianța, când lumea a auzit la telefon ce vorbește prim-ministrul, ministrul de Interne, Streleț și toți ceilalți? Cum să apăr eu Alianța asta?”.

Credeți că prim-ministrul nu a știut de accidentul din 23 decembrie? A știut, domnilor! Și a stat la pândă până a trecut Crăciunul pe stil nou, Revelionul și Crăciunul pe stil vechi. Și a venit și a luat tunurile și a tras în Alianță: trage și trage. Apoi a denunțat Acordul. Astea sunt tunurile Rusiei. Fiindcă Alianță înseamnă integrare europeană, asta înseamnă viitorul nostru, așteptat de 200 de ani.

Cine ridică sabia împotriva poporului, tot de sabia asta o să moară. Nu pentru asta am luptat, nu pentru asta au luptat generații întregi, ca să vină cineva în anul crucial și să trăsnească în integrarea europeană, doar pentru niște reglări de conturi. Dar nu sunt niște reglări de conturi. Când analizezi aceste lucruri, înseamnă că a fost ordin. Fiindcă nu puteai să nu știi că există dosarele penale și să ai atâtea „bombușoare” și să intri în luptă. Asta înseamnă că trebuie să fii ori bolnav, ori să îndeplinești ordinul cuiva, pe care nu-l poți respinge.

Noi nu participăm la vot doar pentru că moțiunea vine de la comuniști. Dar, domnule Filat, ascultați atent ce vă spun eu acum: dacă nu sunteți azi demis, fără voturile noastre, atunci mâine, dacă nu mâine, atunci poimâine, peste o lună veți fi demis. Prezența dvs. în fruntea guvernului înseamnă moartea Alianței. Moartea Alianței înseamnă moartea vectorului european. Noi nu putem merge la alegeri cu o Alianță, în frunte cu dvs. Dacă sunteți patriot cât de cât, dacă ați greșit, veniți și spuneți. Soluția ar fi ca Alianța să existe. Corect ar fi acum să înaintăm alți trei lideri de la aceste trei partide și să vină să lucreze pentru cetățeni. Trăiască Alianța pentru oameni, jos Alianța mafioților!”.

Discurs în Parlamentul R. Moldova, 5 martie 2013, Chișinău

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *