CSI / Rusia

Discursul lui Putin, la parada din Piața Roșie, dedicată zilei de 9 mai: „S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume”

Parada dedicată Zilei Victoriei Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste, în al Doilea Război Mondial, s-a desfășurat la Moscova în prezența lui Vladimir Putin, care a apărut în Piața Roșie, salutând de la distanță mulțimea, transmite Alba24.ro.

Președintele rus a ținut un discurs în fața mulțimii. În mesajul său către soldați, Putin a vorbit în continuare despre ”operațiunea militară specială” din Ucraina, și nu despre război.

Președintele Rusiei a reluat retorica războiului rece, vorbind despre Occidentul ”decadent” și catalogat rezistența din Ucraina drept ”gărzi de mercenari”.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

„NATO urmărește activ teritoriul nostru. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi. Vorbim despre neo-naziştii din Ucraina cu care lucrează SUA şi partenerii săi.

Ucraina primește cele mai moderne armament de la NATO. Decizia pentru această operațiune militară specială a fost forțată și a fost singura decizie corectă.

Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării noastre, a Rusiei. Ziua Victoriei este sacră pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru. Suntem vigilenți pentru a limita pierderile.

Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil. Nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria mamă din respect față de înaintașii noștri (…)

S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume.

Dragi camarazi, viața fiecărui soldat și ofițer este o tragedie și o pierdere irecuperabilă pentru familiile lor, organizațiile vor face tot pentru ajutorarea familiilor răniților din operațiunea militară. Am semnat un decret în acest sens.

Gărzi de mercenari se luptă împotriva noastră. Azi luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre, valorile țării noastre, o Rusie puternică și independentă este ceea ce ne dorim. Glorie forțelor noastre armate”.

Parada ”marelui Război Patriotic”

Parada a fost dedicată Marelui Război Patriotic, așa cum a fost denumit de sovietici cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat moartea a 27 de milioane de persoane de pe teritoriul fostei URSS.

Poate și de aceea în prezent, la peste jumătate de veac de la finele războiului, poporul rus trăiește intens ziua în care se celebrează înfrângerea nazismului de către sovietici.

Ziua Victoriei, așa cum este denumită ea în Rusia, are loc în fiecare an, pe 9 Mai.

Potrivit Kremlinului, ceremonii au loc în 28 de orașe, cu participarea a 65.000 de oameni, 2.400 de tancuri și echipamente militare și 400 de aeronave.

Militarii ruși afișează semnul ”Z” simbol al invaziei declanșate de Putin în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *