Politică

Discuția dintre Sergiu Lucinschi și omul de afaceri pe care l-ar fi șantajat: Se laudă că tatăl său ”a făcut combinația”

Sergiu Lucinschi l-a asigurat pe Alexandru Horpos că va merge la Chișinău pentru a discuta cu tatăl său, iar apoi "îi va da semne procurorul". Lucinschi făcea referire la procurorul DIICOT Remus Jurj, care îl ancheta pe Horpos într-un dosar penal, se spune în referatul procurorilor DNA.

Ulterior, în contextul în care aștepta remiterea unei sume de bani de la Horpos, Lucinschi i-a trimis acestuia un mesaj cu conținut amenințător: "Adi, salut! Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni? Am și eu o limită, te rog să nu-ți bați joc că nu este bine. Sună-mă cu un răspuns concret pentru mâine".

La o zi după transmiterea SMS-ului, cei doi au avut o nouă întâlnire, în cadrul căreia Sergiu Lucinschi a cerut remiterea sumei de bani pretinse pentru a-și retrage plângerea penală împotriva lui Alexandru Horpos, iar acesta din urmă a cerut, la rândul său, să primească "un semn" de la procurorul de caz.

Solicitarea unui "semn" de la procuror apare și în timpul unei discuții din data de 19 martie, în cadrul căreia Lucinschi îi cerea lui Horpos încheierea unui al doilea contract fictiv de împrumut pentru suma de 2 milioane de euro.

"Horpos Alexandru: Dar pentru ce am semnat noi la notar, ai început să faci niște pași?
Lucinschi Sergiu: Am început, am început.
H.A.: Dar vreau și eu un semn, să văd măcar un…
L.S.: …nu poate să fie ceva din cer senin. Dă-mi și mie toate variantele ca eu să mă bat pentru asta mai departe. Eu nu v-am păcălit niciodată. Deci nu poți să-mi spui că eu te-am păcălit. Nu știu cum e la voi aici, voi nu vă credeți unul pe altul? Eu am să mă bat pentru ca să…
H.A.: … eu te înțeleg. Tu ai spus să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut…
L.S.: … eu am făcut, ți-am dat plângerea penală…
H.A.: … da, mi-ai dat plângerea penală, dar asta nu este un pas. Am citit-o… m-a luat durerea de cap când am citit-o.
L.S.: Și, mai departe, ți-am spus …
H.A.: Acum vrei să-ți semnez și convenția asta, a doua. Deci eu ți-am semnat două milioane o dată și acum vrei să-ți mai semnez două milioane. Bun.
L.S.: Și nu să le semnezi, să le plătești…
H.A.: …să plătesc?!
L.S.: Păi cum?! Până la sfârșitul… Domnule, ai spus cum…
H.A.: Și pe partea cealaltă ăștia vin la mine să-mi ceară documente și tot felul de acte și nu știu… Cum cred eu că se poate rezolva acest…
L.S.: … eu am să rezolv problema asta. Eu nu am niciun, ți-am spus, n-am niciun motiv de a strica viața ta. Nu am avut … Și am așteptat la nesfârșit. Nu am avut cu ce să plătesc școala copiilor. Mă înțelegi? Și de asta am făcut pasul acesta. Nu am avut cum altfel.
H.A.: Și eu sunt acum foarte înțelegător, am mers și la notar, ți-am semnat și actul ăla, îți fac și convenția asta civilă, fac tot ce vrei, dar hai să ieși. Nu vreau acum să ne aducem aminte ce s-a întâmplat …
L.S.: … corect!
H.A.: Hai să încercăm. Vreau să îți plătesc și banii ăștia pe convenția asta civilă, numai să ies odată din rahatul ăsta de dosar penal. Ăsta este singurul lucru pe care-l vreau.
L.S.: Iată aici este scris tot ce fac eu și, în plus, ce am vorbit eu, acum o lună.
H.A.: Mă interesează mai mult ce faci tu în plus decât ce scrie în aceste convenții. Ți-o spun prietenește. Pentru că altfel nu o să rezolvăm chestia asta. Deci dacă tu nu faci ceva să poți să stingi această acțiune care s-a pornit și s-a focusat așa, pe mine, nu o să fac nimic cu trei cuvinte pe care le scrii tu aici, că ‘împăcare amiabilă’.
L.S.: Asta nu vor fi trei cuvinte. Va fi o declarație, după aceea eu am să vin la procuror. Eu am să fac treaba mea".

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Sergiu Lucinschi, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile într-un dosar în care este acuzat de șantaj și trafic de influență. Sergiu Lucinschi este bănuit că în perioada decembrie 2014 — martie 2015 a beneficiat de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă), susține DNA.

În același dosar au mai fost puși sub urmărire penală, sub acuzația de complicitate la șantaj, procurorul DIICOR Remus Jurj și avocatul Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu.
sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *