ActualitateROMÂNIASănătate

Dispare un medicament vital pentru unii bolnavi

Alertă națională în România: dispare un medicament vital pentru unii bolnavi Criza de Furosemid pune în pericol vieţile a mii de bolnavi de inimă din România.

Furosemidul, în forma injectabilă, este esenţial pentru cazurile de urgenţă. Medicii sună disperaţi pe la farmacii. Se cumpără din farmaciile cu circuit deschis toate stocurile de Furosemid pentru a mai putea avea pentru câteva zile în spitale, pentru urgenţe, relatează sursa citată. Spitalele epuizează încet şi stocurile de „Plan Alb”, adică stocurile obligatorii, vitale, pentru medicamentele esenţiale, semnalează un reprezentant al medicilor.

USR îi cere ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila să ia măsuri: Spitalele rămân fără Furosemid, medicament esenţial pentru bolnavii de inimă Criza de Furosemid pune în pericol vieţile a mii de bolnavi de inimă din România, spun reprezentanţii USR. Furosemidul, în forma injectabilă, este esenţial pentru cazurile de urgenţă. Medicii sună disperaţi pe la farmacii. Sunt cumpărate din farmaciile cu circuit deschis toate stocurile de Furosemid pentru a mai putea avea pentru câteva zile în spitale, pentru urgenţe. Spitalele epuizează încet şi stocurile de „Plan Alb”, adică stocurile obligatorii, vitale, pentru medicamentele esenţiale, semnalează medicul Adrian Wiener, deputat USR, conform comunicatului de presă al partidului.

„Nu ştiu dacă ministrul Rafila ştie. Sau dacă îi pasă. Nici nu contează, atâta timp cât nu face nimic. Rafila se comportă, aşa cum ne-a obişnuit, ca un consultant, nu ca un ministru responsabil. Ministrul Rafila nu are nicio strategie pentru a creşte accesul românilor la medicamente. Criza de medicamente devine o stare de fapt oficializată prin inacţiune şi tăcere. Sigur, nu veţi auzi nici managerii de spital comentând prea vocal. Şi cu siguranţă nu-l veţi auzi pe managerul Cîrstoiu zicând nici pâs. Nici în metrou, nici prin studiourile de televiziune”, a mai explicat. Adrian Wiener.

Orice ministru responsabil al Sănătăţii s-ar fi asigurat că există stocuri strategice sau contracte ferme pentru lista medicamentelor esenţiale. Avem de-a face cu o nouă demonstraţie a incapacităţii Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului PSD-PNL de a asigura dreptul la sănătate al românilor. „Asta s-ar fi putut face prin stimularea producţiei locale, ceea ce presupunea măsuri fiscale avantajoase. Medicamentele esenţiale ţin, până la urmă, de siguranţa naţională, dar se pare că ministrul Rafila uită cu desăvârşire acest lucru”, a mai subliniat Wiener.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *