Moldova

Dispute privind dubla cetățenie în parlament

Aurel Băieșu și Victor Popa au ajuns judecători CC

Candidatura ambasadorului R. Moldova în Italia, Aurel Băieșu, pentru funcția de judecător al Curții Constituționale a provocat nemulțumiri în rândul comuniștilor. Iurie Muntean, Artur Reșetnicov, Alexnadr Petcov și Vladimir Voronin au afirmat în unison că Aurel Băieșu deține pașaport românesc și nu poate fi judecător. De aceeași părere au fost și socialiștii. Aurel Băieșu a confirmat că deține cetățenia României, însă a menționat că legislația RM nu interzice judecătorilor să aibă dublă cetățenie. „ Faptul ca am pașaport românesc nu prezintă nicio relevanță. Eu voi sluji Constituția R. Moldova”, a menționat Băieșu. Drept replică la obiecțiile comuniștilor, democratul Dumitru Diacov a menționat că dubla cetățenie a devenit o realitate a societății moldovenești. „Problema cetățeniilor este o problemă serioasă. Eu am pașaport moldovenesc, copiii mei au pașaport românesc, iar soția mea are pașaport rusesc. În realitatea asta trăim. Trebuie să sperăm că cei care au cetățenie dublă vor sluji interesele R. Moldova”, a declarat Dumitru Diacov. Candidatura lui Aurel Băieșu a fost aprobată în lipsa comuniștilor, deoarece aceștia au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Ulterior, cei doi judecători ai CC aleși de parlament, Victor Popa și Aurel Băieșu, și-au depus jurământul în prezența șefului statului Nicolae Timofti și președintelui CC, Alexandru Tănase.

Romii vor avea mediatori comunitari

Primăriile din satele unde locuiesc romii vor trebui să angajeze mediatori comunitari. Parlamentul a aprobat modificări la legile asistenței sociale și administrației publice locale care prevede instituirea funcției de mediator în comunitățile formate din romi. Principalele arii de intervenție a mediatorilor comunitari se axează pe asigurarea accesului populației de etnie romă la sistemul de educație, servicii de sănătate, asistență socială, angajare în câmpul muncii, precum și la alte servicii, în caz de necesitate, menite să favorizeze includerea eficientă a comunităților de romi în societate. Conform estimărilor efectuate de guvern, va fi necesară instituirea funcției de mediator comunitar în circa 47 de localități din R. Moldova, iar pentru salarizarea unui angajat în această funcție vor fi necesari circa 31 mii de lei anual.

SIS va putea intercepta convorbirile pe rețelele de socializare

Parlamentul a aprobat un proiect de lege inițiat de guvern, care lărgește atribuțiile Serviciul de Informație și Securitate. SIS va fi singura autoritate care va avea dreptul să utilizeze echipament special de interceptare a comunicațiilor electronice (convorbiri telefonice, e-mail, rețele de socializare) în cadrul investigațiilor. „Acest proiect de lege a fost elaborat înainte de apariția recentă în presă a convorbirilor unor demnitari de stat. Interceptări pot efectua mai multe instituții ale statului, dar, în urma acestei modificări, doar SIS-ul, va avea capacitate tehnică. Ca în caz dacă se întâmplă careva abuzuri, sa fie clar de unde au loc scurgeri de informații”, a declarat viceministrul Justiției, Vladimir Grosu. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *