RăzboiUcraina

Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina: China își exprimă ”îngrijorarea profundă” privind impactul uman, economic și ecologic

China şi-a exprimat miercuri ”îngrijorarea profundă” după distrugerea parţială a barajului hidroelectric Kahovka din Ucraina, distrugere ce a provocat inundaţii de-a lungul fluviului Nipru, provocând temeri privind un dezastru umanitar, informează Agerpres.

Atacul, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, a dus la inundarea a numeroase localităţi şi la evacuarea a mii de persoane, suscitând reacţii aprinse pe plan internaţional.

”Exprimăm profunda noastră îngrijorare cu privire la distrugerile provocate la barajul hidroelectric Kahovka”, a declarat în faţa presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

„Suntem profund îngrijoraţi de impactul uman, economic şi ecologic cauzat şi îndemnăm toate părţile implicate în conflict să respecte dreptul internaţional umanitar şi să facă tot ce le stă în putinţă pentru a proteja civilii şi instalaţiile civile”, a subliniat Wang Wenbin.

Astfel, potrivit autorităţilor ucrainene, peste 17.000 de persoane au fost evacuate şi 24 de sate sunt inundate în acest stadiu.

Potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, aceasta este ”o nouă consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina”, declanşată la sfârşitul lui februarie 2022. ”Atacurile împotriva civililor şi infrastructurilor civile esenţiale trebuie să înceteze”, a subliniat Guterres.

În timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, marţi, responsabilul ONU pentru probleme umanitare, Martin Griffiths, a descris o catastrofă a cărei ”amploare nu va putea fi evaluată pe deplin decât în următoarele zile”, dar ale cărei consecinţe vor fi ”grave şi de anvergură importantă” de ambele părţi ale liniei frontului.

Declarându-se neutră în acest conflict, China a îndemnat la respectarea suveranităţii statelor, inclusiv a Ucrainei, dar nu a condamnat niciodată public operaţiunea militară declanşată în Ucraina de preşedintele rus Vladimir Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *