Social

Diversitate în educație și distracție

Conform informațiilor prezentate de către Ministerul Educației, în această vară vor activa peste 70 de tabere cu sejur deplin și 69 de tabere cu sejur de zi pe tot teritoriul țării. Acesta este numărul taberelor susținute financiar de stat. Guvernul anual oferă gratuit 25 la sută din totalul biletelor repartizate în aceste tabere, reducerea se face la diverse categorii de copii și adolescenți, printre care: copiii orfani, din familiile defavorizate, monoparentale, familiile cu trei și mai mulți copii.

Taberele tradiționale

Taberele care activează de mai mulți ani și care au programe cunoscute de toți, primesc copii cu vârsta de la 6 până la 18 ani. Acestea oferă următoarele activități de relaxare: gimnastică, ateliere de creație (pictură, modelaj, origami), activități recreative în aer liber (baschet, jocuri interactive, jocuri de rol etc.), vizite la muzee, cinema, teatru, picnic în aer liber și concursuri. Pe lângă aceste activități zilnice la care participă, copiii au parte de trei mese și două gustări.

Victoria este mama unei fetițe de 7 ani care a ales să meargă la o tabără de odihnă cu program obișnuit, drept remunerare pentru că a absolvit clasa I, cu rezultate bune. „Am fost și eu la tabără pe când eram copil, îmi aduc aminte și acum de momentele petrecute acolo, de aceea vreau ca și copiii mei să treacă prin așa experiențe”, spune mama.

Taberele și-au început deja activitatea la începutul lunii iunie și își vor încheia tururile la sfârșitul lunii august. Vasile Tudor, administratorul taberei de odihnă pentru copii „Zâmbetul” de la Vadul lui Vodă spune că numărul de copii este constant din an în an. „Chiar dacă au apărut mai multe opțiuni în ceea ce privește locurile de odihnă, numărul de copii este la fel ca în anii trecuți. În curând în tabăra noastră va începe turul III, care este deja completat. În tururile care urmează, aproape toate locurile sunt rezervate”, a declarat administratorul, pentru ziarul TIMPUL.

Laborator cu roboți

În ultimii ani, părinții au o gamă largă de alegere în ceea ce privește locul de odihnă a copiilor pe timp de vară. Au apărut tabere specializate și de profil, iar Tekwill Academy Kids este una din ele. Aceasta e specializată în domeniul IT și este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani. Tabăra are un program diferit de cele tradiționale. Acesta este repartizat pe trei domenii: Game Design (n.red.: grafică pentru desene animate), Web Design (grafică pentru site), și 3D Printing (n.red.: printare în format 3D). Copiii ce vor merge la o astfel de tabără vor fi instruiți în domeniul noilor tehnologii informaționale, limbilor străine, jocurilor intelectuale îmbinate cu momente de relaxare.

La Tekwill, programul din acest an a demarat prin cursul de robotică unde copiii se vor afla într-un adevărat laborator cu roboți. Aici vor învăța să îi creeze și să programeze. Părinții, ce au ales să-și înscrie copiii la cursul de robotică, mărturisesc că este o tabără la care visau de mici. Ilie este tatăl unui copil de 8 ani și spune că o astfel de tabără este o idee foarte bună de a petrece vara inteligent. „Matei face cursuri de robotică la școală și după terminarea anului de învățământ s-a întristat foarte tare, de aceea am început să căutăm pentru el un loc unde va putea să facă ceea ce îi place”, ne-a destăinuit tata.

Fiecare program din cadrul taberei Tekwill Academy Kids are un număr de locuri limitate. Veronica este mama unei fetițe de 10 ani, care a ocupat ultimul loc în programul de robotică și ne-a spus că atunci când au aflat că fetița ei va merge la cursul de robotică au fost foarte fericiți „Maria vrea o carieră în domeniul IT. Chiar dacă e la o vârstă fragedă, a decis ferm că va crea roboți. O să mergem desigur și la o tabără tradițională pentru o vară împlinită”, a spus mama elevei.

Web designul și imprimarea 3D

La tabăra de vară Tekwill urmează alte trei programe a câte două săptămâni fiecare, începând din 16 iulie. În cadrul acestora participanții vor fi instruiți în crearea jocurilor pe calculator, web design și imprimarea 3D.

Academy Kids din tabăra Tekwill are un program de frecventare mai diferit de cele tradiționale. Este cu frecvență zilnică între orele 9:00 și 18:00, cu excepția zilei de duminică, iar sâmbăta – cu un program redus, între orele 10.00 și 14.00. Tabăra asigură copiilor un prânz și două gustări.
Toate cursurile din cadrul taberei vor fi ghidate de către mentorii, specialiști în domeniu. Pentru a putea participa la unul din programele propuse de Tekwill Academy Kids este necesar ca adolescenții să aibă abilități geometrice, o bază în inginerie la un nivel începător și abilități de cunoaștere a calculatorului.

Creativitate și imaginație

Ingineria și domeniul IT țin de științele reale de care vor să scape unii copii în timpul vacanței. „TeoDance Summer Camp” este un proiect dedicat artelor, special pentru cei care fug de știință. Aceasta tabără propune activități menite să dezvolte creativitatea și imaginația. Tabăra este organizată pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani.

Tabăra se va desfășura în cinci tururi și va include ore de muzică (pentru vocaliști și instrumentiști), dans (o varietate de stiluri), teatru (arta actorului, inclusiv în limba engleză), modeling și ateliere de creație. La finalul fiecărui modul de tabără, participanții vor susține o lecție deschisă, în cadrul căreia își vor demonstra abilitățile creative acumulate pe parcursul taberei. Tabăra va avea cinci module a câte zece zile lucrătoare. În program sunt incluse activități, două gustări, un prânz. 

Cristina Armaș este administratoarea taberei de artă care ne asigură că vor urma și ale ediții în anii următori. Aceasta ne-a povestit despre abilitățile pe care trebuie să le posede copiii. „Cine vine la noi nu trebuie să îndeplinească anumite cerințe. Noi vom încerca să îi formăm multilateral pe toți. Important e să aibă dorințe de a petrece timpul nu doar distractiv, dar și util în activitățile pe cale le vor face zi de zi la noi”, a afirmat coordonatoarea, adăugând că părinții pot beneficia și de reduceri pentru a frecventa această tabără.

În țară, pe lângă aceste tabere tradiționale de creație și din domeniul IT mai sunt și cele cu orientare spre limbile străine, matematică și informatică.


Preț pentru un tur de 7-10 zile:
Taberele tradiționale: 1000- 3000 lei
Tabăra „TeoDance Summer Camp”: 2000-2200 lei
Tabăra IT Tekwill Academy Kids: 2500- 3000 lei

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *