IT&C

Divorţul de Samsung, dificil pentru Apple

Cele două companii îşi dispută primele două locuri pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor, o rivalitate aprinsă care a generat numeroase litigii, în întreaga lume, privind drepturile de poprietate intelectuală pe diverse tehnologii. Ambele companii încearcă să obţină interdicţii pe importul sau comercializarea produselor concurente în 30 de ţări.

Cu toate acestea, Samsung este principalul furnizor de piese pentru Apple, producând microcipurile regăsite în iPhone şi iPad.

Apple a reuşit, în luna iunie, după mai mulţi ani de întârzieri cauzate de diverse probleme tehnice, să încheie un acord cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), unul dintre cei mai mari producători de microcipuri la nivel mondial.

TSMC va începe să producă procesoare pentru Apple începând de anul viitor, potrivit unui executiv al compainei taiwaneze.

Acordul a fost întârziat de diverse probleme tehnice, TSMC nereuşind, până în prezent, să respecte standardele Apple în ceea ce priveşte viteza cipurilor şi consumul de energie, potrivit mai multor oficiali ai companiei asiatice.

Cu toate acestea, Samsung va rămâne şi anul viitor principalul furnizor de microprocesoare al Apple, a afirmat unul dintre directorii TSMC.

Apple este unul dintre cei mai mari clienţi ai Samsung pentru microcipuri şi cipuri de memoie.

Contactaţi de WSJ, reprezentanţii celor două companii au refuzat să comenteze informaţiile.

Apple a reuşit să reducă unele contracte cu Samsung. Compania nu mai echipează iPhone cu ecrane produse de grupul sud-coreean şi a redus totodată achiziţiile de display-uri pentru iPad, potrivit unor surse din industrie. Totodată, gigantul american a început să diversifice reţeaua de furnizori de cipuri de memorie.

Samsung şi-a consolidat poziţia de cel mai mare producător la nivel mondial pentru mai multe piese sofisticate de care Apple are nevoie, inclusiv microprocesoare, cipuri de memorie şi ecrane de înaltă rezoluţe. Totodată, relaţia dintre cele două companii este atât de veche încât construirea unor noi colaborări de acelaşi calibru reprezintă o sarcină dificilă pentu Apple.

Acodul încheiat între Apple şi TSMC reprezintă însă un punct de cotitură, după trei ani de discuţii care s-au încheiat cu un compromis între nevoia de siguranţă a companiei americane şi dorinţa grupului taiwanez de a-şi păstra independenţa şi flexibilitatea.

TSMC va începe producţia de cipuri pentru Apple la începutul anului viitor.

Apple a cumpărat anul trecut de la Samsung piese în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, potrivit lui Mark Newman, analist la Sanford Bernstein, Hong Kong. Samsung a înregistrat anul trecut vânzări de aproape 60 miliarde de dolari la divizia de componente electronice. Samsung este singurul furnizor de procesoare Apple, cu afaceri de 5 miliarde de dolari numai pe acest segment în 2012, potrivit lui Newman.

Relaţia dintre Apple şi Samsung a început în timpul deceniului trecut, odată cu apariţia iPod, şi s-a extins semnificativ începând din 2007, când a fost lansat primul iPhone, cu procesor şi cipuri de memorie produse de compania sud-coreeană.

În următorii ani, după lansarea sistemului de operare Android dezvoltat de Google, Samsung a devenit principalul concurent al Apple.

Sursa: gandul.info 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *