Editorial

Dle Voronin, limba română există, pământul este rotund

În maniera sa suprarealistă, dl Voronin a vorbit într-o română autentică, ce-i drept, cam stâlcită și rusificată, despre faptul că limba română nu există. Declaraţia a stârnit hohote de râs printre studenţii și profesorii ULIM-ului, unii chiar părăsind sala. Am impresia că fostul preşedinte a încurcat un pic iarmarocul cu universitatea. Balivernele patriotice de genul „limbii moldoveneşti” nu merg într-o societate cu un nivel de studii cât de cât decent şi pot stârni doar hohote de râs. Ţinta socială în care Voronin ar putea ochi cu astfel de „adevăruri” se află prin bodegi, baruri, pe lângă pieţe şi gări, nu în aulele universitare. Din fericire, studenţii preferă alte surse de informare televizorului și nu se dau manipulați cu una, cu două. În loc de un buletin de ştiri, aceştia aleg o enciclopedie, în loc de un material de presă dubios, studenții aleg să studieze o lucrare ştiinţifică. E logic ca un intelectual să înceapă a hohoti când aude aberații de genul existenței limbii moldovenești. Astea sunt acceptate doar de inculții pentru care singura „operă” citită în viață se limitează la meniul de restaurant. 

Fostul preşedinte şi-a imaginat probabil că vine la un picnic organizat de Șelin împreună cu alegătorii lui, nu la o conferință universitară cu oameni raționali. Cu astfel de perle absurde, domnul Voronin va avea succes doar în rândul prostimii, al celor care se informează doar de la televizor și, preferabil, doar de la un singur post. Astfel de „adevăruri” au succes prin bodegi, după o bere-două. În incinta unei instituții de învățământ serioase pot stârni doar un zâmbet și poate chiar mila pentru emițătorul lor. Sincer, chiar îmi este un pic milă de domnul Voronin. Poate Domnia Sa a fost dezinformat asupra existenței limbii române. Oricine l-ar vedea pe Muntean în fiecare zi cu celebrul să tricou moldovenist și limbajul de tractorist ar putea să rămână influențat negativ pe toată viața. Posibil și domnul Voronin a devenit o simplă victimă a acestei influențe nocive și s-a făcut de râs în fața studențimii și a profesorilor.

Sper că pe viitor fostul președinte nu se va mai face de râs din neştiinţă de cauză şi ignoranţă. Ţin să-i mai dezvălui unele adevăruri, simple și trainice, ca dumnealui pe viitor să nu mai comită vreo gafă de acest fel. Dle Voronin, pe lângă faptul că limba română există, pot să vă spun cu mâna pe inimă că pământul este rotund; Terra nu reprezintă centrul Universului; moldovenii nu au fost eliberați, ci cotropiți de ruși; URSS a dispărut demult de pe harta geopolitică a lumii. Treziţi-vă! Am impresia că cineva vă dezinformează. Pentru că nu este posibil ca un om sănătos la cap, cu o experiență de viață de invidiat, să se facă de râs emițând astfel de prostii. Ca să cuceriți electoratul intelectual, aveți nevoie de adevăruri științifice, nu de teorii fabricate în subsolurile KGB-ului sovietic. Evitați influența negativă care vă prostește și operați doar cu adevăruri solide. Altfel, riscați să fiți votați doar de legume neștiutoare și fosile nostalgice după „paradisul socialist”. Și sper din tot sufletul că nu vă regăsiți electoratul doar prin bodegi și cluburi de karaoke. Sper să-l găsiți și prin aulele universitare. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *