Editorial

Doamne, ocrotește-i pe vameși!

În copilărie însă, bunica mă lua foarte des cu ea la biserica din satul natal ca să mai ascult și eu slujba. La una din slujbe, părintele, printre altele, a spus următoarea frază: ”Ocrotește-i Doamne pe hoți, prostituate și vameși”. La ai mei 10 sau 11 anișori, pe cât aveam atunci, știam ce înseamnă hoț. Însă nu știam ce semnifică termenii ”prostituată” și ”vameș”. Am întrebat-o pe bunica, mi-a spus că nu știe ce reprezintă o prostituată. Probabil că știa dar nu vroia să mă inițieze în toată semnificația termenului. În schimb, mi-a definit foarte bine noțiunea de vameș: ”vameș-ul e și el un hoț, doar că unul păzit de lege”.

Astăzi, ajuns la maturitate, îmi dau seama câtă dreptate a avut bunica atunci. Vameșii noștri cu siguranță sunt adevărați hoți în lege. Recent, câțiva din reprezentanții de la vama Larga sunt cercetați pentru corupție și prejudicierea statului. Prejudicierea nu e atât de mare, băieții luau câte 1200 de dolari pentru orice mijloc de transport cu marfă. În comparație cu milioanele de pachete de țigări și alte produse contrafăcute cu care operează demnitarii noștri, suma de 1000 de dolari chiar pare mizeră. Este interesant să vezi cum ofițerii CNA depistează doar cazurile mărunte de corupție, și doar în flagrant. Aș vrea să simplificăm un pic munca acestor bravi ofițeri. Să-i rugăm să viziteze casele, sau mai bine zis castelele fiecărui vameș în parte. În satele din nordul Moldovei de exemplu, cele mai pompoase castele și cele mai luxoase mașini aparțin vameșilor. Nu e nevoie de multă logică ca să realizezi că astfel de case de milioane nu se ridică pe salariul de vameș, care nu cred că depășește vreo 5000 de lei. Presupun că unii din acești vameși mai au poate și câte o afacere, unii au soții bogate. Însă majoritatea au tupeul să prejudicieze statul de milioane, zi de zi, și să rămână în libertate.

Știm că justiția moldovenească îl ocrotește pe bogat și-l închide pe sărac. Și dacă acești vameși din Larga ar fi prejudiciat statul cu câteva milioane, în loc de câteva mii, cu siguranță nu am fi avut parte de acest show penibil. Greșeala lor este că au furat puțin, și n-au avut de unde să se împartă și cu ceilalți hoți în lege. Așa că, ocrotește-i, Doamne, pe vameși. Lasă-i să prejudicieze statul de sume mai mari. Astfel vor avea de unde să se împartă și cu ofițerii CNA, și cu judecătorii, și cu procurorii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *