Social

DOC. Administrația „Apă-Canal Chișinău”, convocată în regim de urgență. Deciziile luate

Vineri, 27 ianuarie, primarul Capitalei anunță că a fost convocat, în regim de urgență, Consiliul de administrare al „Apă-Canal Chișinău”, iar pe ordinea de zi a fost un singur subiect – situația critică și excepțională a întreprinderii cu privire la prestarea serviciului la apă și canalizare

Situația catastrofală care s-a produs în urma scumpirii tuturor serviciilor a dus la datoria „Apă-Canal” față de Premier Energy, transmite Știri.md.

„Astăzi a fost convocat, în regim de urgență, Consiliul de administrare al „Apă-Canal Chișinău”. 

Pe ordinea de zi a fost un singur subiect – situația critică și excepțională a întreprinderii cu privire la prestarea serviciului la apă și canalizare. 

A fost adusă la cunoștința membrilor Consiliului, o dată în plus, situația catastrofală care s-a produs în urma scumpirii tuturor serviciilor, fapt ce a dus la datoria „Apă-Canal” față de Premier Energy.

Au fost prezentate rapoartele care atestă majorarea cu peste 30 de milioane de lei lunar în rezultatul scumpirilor în lanț a resurselor energetice, dar în special a energiei electrice.

A fost luată decizia de a se adresa în regim de urgență, repetat, tuturor instituțiilor centrale, aduc aminte că în anii 2021 și 2022 au fost trimise zeci de demersuri în adresa Consiliului Suprem de Securitate, Președinției, Parlamentului, ANRE și toate au rămas fără atenția din partea autorităților. 

Ieri am arătat procesul de deconectare a unor obiective.

Termenul amânat, anunțat de Premier Energy, nu rezolvă nicidecum problema.

Despre situația dată a fost informat o dată în plus Guvernul, astăzi, după ședința Comisiei și este straniu că reprezentanții Guvernului, în comunicarea publică, adoptă poziția struțului.

În realitate rămânând aceleași obiective ale celor de la guvernare: falimentarea întreprinderii, punerea totală în responsabilitatea Primăriei și „Apă-Canal” și debitarea a tot felul de prostii și invocarea de implicare a factorului extern care nu are nicio legătură cu scumpirile pe care le-au făcut ei la toate serviciile, astfel provocând datorii la întreprinderea strategică.

Guvernul este astăzi obligat ca în regim de urgență să:

⁃ schimbe Metodologia și să ajusteze costurile la cel puțin acoperirea cheltuielilor operaționale, dar și a creditelor precedentelor administrații 2013-2014.

⁃ dacă e să rămână situația curentă, Guvernul trebuie să achite integral gaura de 300 de milioane de lei care urmează să fie în 2023 din cauza scumpirilor și neajustarea tarifelor reale care ar permite depășirea situației de criză.

Menționăm că Primăria transferă anual Guvernului 23 de miliarde de lei, iar înapoi îi revin 2,5 miliarde de lei sau aproximativ 12%. Banii pe care municipalitatea îi transferă autorității centrale și constituie bugetul național și pe banii chișinăuienilor, tot felul de miniștri și deputăței de la PAS se laudă cu tot felul de proiecte, drumuri și sat european.

Ne vom adresa repetat instituțiilor naționale și internaționale.

Am solicitat să fie examinată situația în cazul în care primele să fie deconectate de la apă și canalizare instituțiile de stat, precum Parlamentul, Președinția, Guvernul, pentru a face acele economii pe care ni le sugerează Premier Energy.

Menționăm că Premier Energy a anunțat că, începând cu data de 26 ianuarie curent, vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Premierul a solicitat autorităților competente să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către „Apă-Canal”.

Sectorul rețele de apă Rîșcani și Sectorul rețele de apă Botanica au fost deconectate de la energia electrică și a cerut convocarea imediată a Comisiei pentru Situații Excepționale.

De asemenea, vă amintim că Premier Energy a decis amânarea până la data de 1 februarie 2023 a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Solutia lui Ceban de redresare a a situatiei la Apa-Canal este dublarea tarifului. De pierderile uriase de apa, de lacurile artificiale facute de tevile sparte care nu se repara cu anii, de serviciile sub orice critica nu spune nimic. E mai usor sa dai contract e de milioane prietenilor pentru instalarea pavajului decit sa rezolvi structural problemel unei companii de servicii publice. Veronica Herta cit a fost presedinte a achitat toate datoriile, dar imediat cum Apa-Canal a contractat un credit de 60mln de euro de la BERD pentru realibilitarea retelelor a fost demisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *