EconomiePolitică

DOC. Aprobat! Guvernul a majorat plafonul de acces la ajutorul pentru perioada rece a anului

Miercuri, 18 ianuarie, Executivul a aprobat proiectul de majorare a plafonului de acces la ajutorul pentru perioada rece a anului, fapt ce va asigura continuitatea prevederilor dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale în cazul anulării stării de urgență de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Replicamedia.md.

În acest sens, multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, a fost majorat de la 2,2 până la 2,6. Astfel, mai multe familii defavorizate pot beneficia de ajutor lunar, în valoare de 700 de lei, acordat în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023.

Totodată, Guvernul a aprobat extinderea termenului de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea dreptului la ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului până la 40 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii cu toate documentele necesare. Această ajustare este necesară din cauza majorării volumului de muncă al personalului din structurile de asistență socială în contextul implementării mai multor măsuri noi de protecție socială destinate suportului populației defavorizate în sezonul rece al anului.

De menționat că veniturile familiilor defavorizate, care au în componența sa pensionari, persoane cu grad de dizabilitate, copii – beneficiari de diferite prestații sociale, de asemenea au crescut în urma indexărilor sau majorărilor cuantumurilor acestora, ceea ce ar putea servi temei pentru a nu se califica la dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

În cazul în care vor fi necesare mijloace financiare suplimentare pentru acordarea prestației vizate pentru anul 2023, ministerul va înainta propunerile corespunzătoare în acest sens în proces de rectificare a legii bugetului de stat pentru anul 2023, reieșind din numărul familiilor defavorizate care vor solicita și se vor califica pentru dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *