Actualitate

DOC. Chișinăul cere scoaterea posturilor instalate ilegal de separtiști. La unul din ele s-a soldat cu un deces

Delegația Republicii Moldova cere intervenția Comisiei Unificate de Control (CUC) pentru a obliga forțele secesioniste de la Tiraspol să elimine cele 50 de posturi de control noi, instalate ilegal în Zona de Securitate încă în primăvara anului curent, sub motivul unui „atac terorist asupra regiunii separatiste”, transmite Realitatea.

Chișinăul a lansat în context o adresare participanților la lucrările Comisiei Unificate de Control să dea „apreciere justă acțiunilor unilaterale care au provocat tragedia și să oblige structurile de forță transnistrene să-și retragă posturile din aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”.

Drept argumente, autoritățile constituționale au adus inclusiv cazul tragic care a avut loc recent, 8 octombrie, cu implicarea unei mașini civile, care s-a izbit într-un bloc de beton al unui post ilegal instalat de separatiști, soldat cu decesul pe loc a șoferului și traumarea pasagerei.

„La 13 octombrie curent, în orașul Bender  s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control. În cadrul discuțiilor asupra raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 05-11 octombrie s-a constatat nesemnarea acestui act de către comandanții militari, în special, din cauza unor formulări promovate de exponenți transnistreni, inacceptabile în actele misiunii de menținere a păcii. La fel, componenta transnistreană încearcă reluarea practicii vicioase de a camufla starea reală a lucrurilor la posturile ilegale, mai concret de a nu reflecta apariția modulelor pentru adăpostirea personalului. Aducerea modulelor denotă că se intenționează menținerea  posturilor pentru o perioadă îndelungată”, se arată în anunțul Biroului politici de reintegrare.

Amintim că, în luna aprilie curent, structurile de forță transnistrene, sub un inventat pretext de „amenințare teroristă”, au amplasat pe trasee și în localitățile situate în Zona de Securitate circa 50 de posturi noi completate cu personal înarmat. Aceste abuzuri au fost comise prin ignorarea deschisă de către Tiraspol a deciziilor Comisiei Unificate de Control, în special a unui protocol din 2007, care interzice instalarea posturilor în Zona de Securitate suplimentar la cele existente.

Prezența posturilor a fost documentată de observatorii militari ai Comandamentului Militar Întrunit, dar și de echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova. Delegația Republicii Moldova din start a evidențiat caracterul ilegal al posturilor și a cerut constant retragerea acestora.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *