Justiție

Socialistul Igor Dodon a rămas sub control judiciar pentru 60 de zile

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a publicat hotărârea magistraților prin care, pe 28 noiembrie, a fost respins recursul depus de procurorii anticorupție cu privire la schimbarea măsurii preventive în privința socialistului Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”. Astfel, Dodon rămas sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara, transmite Zdg.md.

Decizia prin care a fost respins recursul declarat de procurorii anticorupție a fost pronunțată integral, pe 2 decembrie, de către magistrații Nadejda Toma, Iurie Diaconu și Victor Boico.

Magistrații își motivează decizia prin faptul că „pot fi atacate cu recurs sentințele pronunțate de CSJ și alte hotărâri penale pentru care legea prevede această cale de atac. Încheierile pot fi atacate cu recurs numai odată cu sentinţa, cu excepţia cazurilor când, potrivit legii, pot fi atacate separat cu recurs”.

„(…) Prescripțiile de drept enunţate denotă, astfel, clar și concludent că, la faza judecării cauzei, legea procesual penală prevede calea de atac – recursul doar pentru hotărârile judecătorești privind aplicarea și prelungirea duratei de arestare preventive și la domiciliu, iar încheierea prin care a fost respins demersul acuzatorului de stat privind prelungirea duratei arestării inculpatului nu este susceptibilă de a fi atacată separat cu recurs, argumentele privind dezacordul cu aceasta urmând a fi invocate doar în recursul declarat împotriva hotărârii în fond.

Odată ce este declarat împotriva unei hotărâri penale pentru care legea nu prevede această cale de atac, recursul de pe rol urmează a fi respins ca inadmisibil.

Totodată, în prezența circumstanţelor enunțate supra, instanța de recurs nu se va expune asupra motivelor invocate în recurs, nici nu va purcede la examinarea fondului recursului, deoarece soluţia de respingere a recursului ca inadmisibil nu implică o verificare a hotărârii atacate, întrucât instanţa de recurs nu poate proceda la o verificare de fapt şi de drept a acesteia decât în cadrul unui recurs exercitat în mod legal (…). Se respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de procurorul delegat în Procuratura Anticorupție, Petru Iarmaliuc, împotriva încheierii Colegiului Penal al Curţii Supreme de Justiție din 18 noiembrie 2022 prin care s-a dispus: „demersul procurorului în Procuratura Anticorupție, Petru Iarmaliuc privind prelungirea măsurii preventive – arestul la domiciliu în privința inculpatului Dodon Igor (…)”, se arată în decizie.

Procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc a înaintat recurs prin care a solicitat instanței „casarea încheierii Colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie din 18 noiembrie 2022, admiterea integrală a demersului de prelungire a măsurii preventive arestarea la domiciliu a inculpatului Dodon Igor, pe un termen de 30 zile, cu menținerea interdicțiilor şi obligațiilor” stabilite anterior.

„Procurorul a invocat că în condiţiile în care materialele cauzei penale deferite judecăţii în privinţa inculpatului Dodon Igor, coroborate cu probele anexate la demersul procurorului Petru Iarmaliuc din 14 noiembrie 2022, prin care s-a solicitat prelungirea măsurii preventive – arestul la domiciliu în privinţa inculpatului Dodon Igor, se confirmă prin probe pertinente, concludente şi care se confirmă reciproc că datorită comportamentului şi a acţiunilor inculpatului Dodon Igor au fost exercitate presiuni asupra martorului *** în legătură cu declaraţiile acestuia depuse în privinţa lui Dodon Igor, consider justificat şi întemeiat demersul, iar instanţa nu a ţinut cont de aceste probe la emiterea încheierii.

Vă amintim că pe 28 noiembrie curent, magistrații CSJ au respins recursul depus de procurorii anticorupție cu privire la schimbarea măsurii preventive în privința lui Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, rămâne sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Justiția apara Kuliokarul, Purceii din Porcăria Porului dodon continua sa facă mai multe Porcării si anca mai mari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *