Justiție

DOC. De două ori respins de CSP, ex-procurorul general interimar, Dumitru Robu, lăsat „baltă” și de CSJ

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție a respins recursul depus de Procuratura Generală (PG) împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSJ). Decizia este irevocabilă și pune punct disensiunilor apărute după ce magistrații CSP au respins candidatura fostului procuror general interimar, Dumitru Robu,  pentru funcția de șef adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Anterior, CSP nu l-a vrut pe Robu nici în funcția de adjunct al actualului șef interimar al PG, Ion Munteanu, scrie Anticorupție.md.

Decizia de a respinge recursul depus de Procuratura Generală(PG) a fost pronunțată de președintele ședinței, judecătorul Tamara Chișca-Doneva, cu participarea magistraților Aliona Miron și Iurie Bejenaru.

„Prin acțiunea depusă, Procuratura Generală nu a indicat care drepturi sau interese legitime ale sale au fost încălcate prin operațiunea administrativă contestată, motive pentru care prima instanță temeinic și legal a concluzionat cu privire la inadmisibilitatea acțiunii, deoarece reclamanta nu poate revendica încălcarea unui drept al său prin activitatea administrativă. Mai mult, în condițiile în care acțiunea în contencios administrativ înaintată de către Procuratura Generală nu întrunește condițiile procedurale pentru a fi apreciată ca fiind admisibilă, instanța de fond corect nu a purces la examinarea și soluționarea fondului cauzei de contencios administrativ, deoarece chestiunile de procedură preced fondul acțiunii în contenciosul administrativ”, se menționează în hotărârea instanței supreme.
În data de 1 noiembrie 2022, Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a respins candidatura fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, pentru funcția de șef adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Demersul privind exprimarea acordului pentru numirea lui Dumitru Robu a fost înaintat de procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Ulterior, Procuratura Generală a înaintat acțiune în contencios administrativ, la care s-a alăturat Dumitru Robu, prin care a solicitat anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor. Și prima instanță, și Curtea de Apel Chișinău, prin decizia din 21 noiembrie 2022, au declarat inadmisibilă cererea de chemare în judecată.

Candidatura lui Dumitru Robu a fost respinsă de CSP și pe 21 octombrie 2022, atunci a fost propus pentru funcția de adjunct al procurorului general interimar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *