Social

DOC. Declarația privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei – votată în Parlament

În cadrul ședinței de joim 2 martie, cu votul majorității deputaților, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Potrivit parlamentarilor, acest act de agresiune fățișă reprezintă o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă, prevăzute inclusiv de Carta ONU, Actul final al CSCE de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Memorandumul de la Budapesta din 1994 şi de Actul fondator NATO-Rusia.

În acest sens, deputații au condamnat brutalitatea războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei manifestat prin:

  • efectuarea de către forțele armate ale Federației Ruse a atacurilor asupra cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile;
  • comiterea de către forțele armate ruse a atrocităților în orașele Bucea, Irpin și alte localități ucrainene în timpul ocupației ruse;
  • uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, violență sexuală, răpirea și strămutarea forțată pe teritoriul Federației Ruse a cetățenilor ucraineni.

„Acestea constituie crime de război și o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar de către militarii ruși şi acoliții lor”, precizează aceștia, scrie Deschide.md.

De asemenea, deputații resping tentativa de anexare ilegală, prin forța militară, a regiunilor ucrainene parțial ocupate Lugansk, Donețk, Zaporijie și Herson la 30 septembrie 2022 și declară ca fiind inacceptabile argumentele cinice și false la care recurge Federația Rusă în încercarea de a justifica războiul de agresiune împotriva Ucrainei: „Negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu atrocitățile comise de militarii ruși, demonstrează intenția de lichidare a statului și de genocid al poporului ucrainean”.

La fel, Legislativul și-a confirmat disponibilitatea de a acorda și în continuare asistența umanitară posibilă și ajutorul necesar locuitorilor Ucrainei care sunt în căutarea unui refugiu din cauza războiului.

Documentul a fost votat de 55 de deputați din fracțiunea PAS. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala de ședință în semn de protest.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *