Social

DOC/ FOTO/ Ex-viceministru MAI, care și-a scos în vânzare casa de milioane, și-a scăpat averea de confiscare

Ion Țurcan, fostul viceministru de Interne și ex-președinte al raionului Criuleni, constatat cu avere nejustificată în urma unui material publicat de Ziarul de Gardă, și-a scăpat averea de confiscare.

În mai 2021, Autoritatea Națională de Intergritate (ANI) anunța că fostul viceministru al MAI era vizat într-un control al averii, după ce ZdG a publicat un articol despre casa de milioane a generalului. Potrivit ANI, procedura de control a fost demarată în baza unei autosesizări.

La 8 octombrie 2021, ANI a emis actul de constatare în privința lui Țurcan, fiind constatată o diferență substanțială în mărime de aproximativ 390 de mii de lei între averea dobândită și veniturile realizate, precum și deținerea nejustificativă a acesteia.

Investigația completă o găsiți pe ZDG.

Deși în declarațiile de avere și interese personale, fostul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” scria că locuința a fost obținută printr-un act de donație și că valoarea acesteia este de 125 de mii de lei, pe site-ul de anunțuri prețul cerut era de 320 de mii de euro, echivalentul a peste 6,8 milioane de lei sau de 55 de ori mai mult decât acesta indică în actele prezentate Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Locuința de lux cu suprafața de 160 de metri pătrați este situată pe un teren de 27 de ari pe malul Nistrului, raionul Criuleni. Casa cu două niveluri a fost înregistrată la cadastru în luna iulie 2020, la șase luni după ce Țurcan a renunțat la funcția de președinte al raionului Criuleni. Între timp, Țurcan a vândut imobilul.

 

Generalul de la Interne şi afacerile cu ţigări

De-a lungul timpului, numele lui Ion Ţurcan a fost vehiculat în diverse scandaluri. În perioada comunistă, plecase la pensie. Se vorbea că s-ar fi retras în urma unui conflict cu Gheorghe Papuc, ministrul de Interne de atunci. A revenit odată cu preluarea puterii de către forţele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la „Fulger”.

În 2011, printr-o scrisoare semnată de Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ţurcan a fost propus şefului statului pentru avansare în grad de general. Încolţit de presă, Roibu a declarat ulterior că semnătura din scrisoare ar fi falsă şi că nu i-ar aparţine. A fost iniţiată o anchetă penală, care, însă, a demonstrat contrariul. Atunci, totuşi, Ţurcan nu a devenit general, lucru care avea să se întâmple în decembrie 2013, în urma unui decret semnat de Nicolae Timofti.

În perioada martie 2015 – noiembrie 2017, Țurcan a deținut funcția de viceministru de Interne, iar ulterior a fost numit în calitate de reprezentant al Biroului pentru combaterea criminalităţii organizate şi a infracţiunilor deosebit de periculoase pe teritoriul CSI.

În martie 2019 a fost ales președinte al raionului Criuleni din partea PDM, asigurând mandatul până la alegerile locale din toamna aceluiași an.

Sursa: Ziarul de Gardă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *