Actualitate

DOC. Lacul din Dănceni, catastrofă. Primarul localității sesizează Ministerul Mediului

Cunoscut drept cel de-al patrulea lac după mărime din Republica Moldova, iazul de la Dănceni, raionul Ialoveni, se află într-o stare catastrofală, declară primarul localității, Victoria Butuc Guranda, care a expediat în acest sens o solicitare Ministerului Mediului.

În demersul expediat ministrei Iordanca-Rodica Iordanov se menționează că nivelul apei a scăzut dramatic în ultimul an, transmite Realitatea.

„Am solicitat administratorului lacului o explicație. Drept răspuns, vinovată de acest fapt este o oarecare companie SRL LEOCOM & CO care captează zilnic peste 5 mii m3 de apă din lacul Dănceni pentru heleșteiele neautorizate în care se depozitează pește viu. Am expediat astăzi un demers dnei ministre a Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, prin care cer implicarea în stoparea acestor acțiuni ilegale și intervenția tuturor instituțiilor responsabile. Este de datoria noastră să ne salvăm apele și mediul înconjurător”, se arată în nota informativă.

În replică, ministra Mediului a spus că va examina demersul.

„Dnă primar, vă mulțumim pentru sesizarea Ministerului Mediului. Vom purcede la examinarea și identificarea soluțiilor legale”, a precizat Iordanca-Rodica Iordanov.

Iazul de la Dănceni este situat la o distanță de 15 km de Chișinău, chiar lângă traseul Chișinău-Hâncești. Potrivit datelor oficiale, în anul 1945, lacul avea o suprafaţă de numai cinci hectare şi o adâncime de 1,5 metri. În anul 1974 s-a construit un baraj din partea orașului Ialoveni, cu o înălţime de 14 metri, ceea ce a permis să se lărgească suprafaţa iazului, care în prezent ocupă circa 420 de hectare şi adună 22 de milioane de metri cubi de apă. Adâncimea maximă este de 11 metri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cum adică măi tovarăși somnambuli, până și apa se fără în statul ăsta de ”drepți” la cheremul potlogarilor piloși? Voi vreți UE, sau …uie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *