Social

DOC. Oficial! Bonele vor activa cu acte în regulă. Maia Sandu a promulgat modificările

În baza patentei de întreprinzător pot fi practicate două genuri de activitate noi de îngrijire alternativă a copilului: servicii de îngrijire individualizată și servicii de îngrijire de tip familial. Șefa statului, Maia Sandu, a promulgat modificările la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, votate de Parlament la ședința plenară din 2 martie curent.

Legea intră în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite Realitatea.md.

Potrivit documentului, aplicarea noii legi va permite evitarea achitării muncii în plic la remunerarea persoanelor care prestează servicii alternative de îngrijire a copiilor. De asemenea, cadrul nou va oferi oportunități de asigurare medicală și socială a îngrijitorilor, prin impunerea unui regim fiscal simplu, accesibil și atractiv. În mod obligatoriu, proiectul ține cont de necesitatea asigurării unui mediu sigur pentru copiii beneficiari.

În acest mod se urmărește legalizarea activității de îngrijitor/îngrijitoare calificat/ă a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Ținând cont de siguranța copiilor, se propun cerințe adiționale specifice eliberării și suspendării sau retragerii patentei pentru genurile respective de activitate.

Modificările la lege au fost aprobate de Parlament în data de 2 martie curent. Proiectul de modificare a Legii cu privire la patenta de întreprinzător a fost elaborat de către deputații Partidul Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Marina Morozova, membră a Comisiei economie, buget și finanțe, în colaborare cu UNFPA Moldova, UN Women, UNICEF și GIZ Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *