Social

DOC. Persoanele cu conturi false pe rețelele de socializare vor fi pedepsite. Guvernul a operat mai multe modificări la Codul penal și Codul contravențional

Falsul de identitate va fi pedepsit în Republica Moldova. Guvernul a operat în ședința miercuri, 7 iunie, mai multe modificări la Codul penal și Codul contravențional care înăspresc pedepsele pentru infracțiuni militare, de mediu, cibernetice, traficul de ființe umane, dar și falsul de identitate etc.

Astfel, prezentarea ilegală sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, prin semnarea unui act de dispoziție, înregistrarea sau utilizarea conturilor de utilizatori pe platformele de socializare, portalurilor web, adreselor poștale electronice, numerelor de telefon, a cardurilor de acces sau a altor servicii ale societății informaționale sunt infracțiuni ce vor fi pedepsite cu amenzi între 25 000 și 100 000 de lei sau închisoare de la 6 luni până la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la 5 ani, transmite Ziarul Național.

Excepție va face doar utilizarea unor pseudonime care nu duc atingere identității sau pseudonimelor unor altor subiecți de date, pentru a induce sau a menține în eroare în scopul producerii unei consecințe juridice.

Totodată, pentru prezentarea ilegală sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, prin fabricarea sau utilizarea frauduloasă a unui act de identitate din sistemul național de pașapoarte, legitimație, permis, diploma, certificat, extras, cazier, a unui cont de plăți a numerelor de înmatriculare auto, polițelor de asigurare sau oricare alt act sau mijloc prin care se pretinde o anumită calitate sunt prevăzute amenzi între 125 000 și 50 000 de lei sau închisoare de la 6 luni până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la 7 ani.



În timpul dezbaterilor la subiect, premierul Dorin Recean a solicitat Ministerului Justiției să propună înăsprirea pedepselor și pentru fraudele electorale.

„Din ce văd eu cum progresează investigațiile și ceea ce transpare în public despre cum gestionăm noi pedepsele pentru fraude electorale, mi se pare că noi aici trebuie să revenim și să aplicăm pedepse mai mari. Pedepsele pentru utilizarea resurselor financiare pentru a cumpăra voturi, dar de asemenea, foarte important, utilizarea cu caracter personal în acest proces, de asemenea trebuie pedepsită mult mai aspru”, a afirmat șeful Guvernului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *