Economie

DOC. Premier Energy și FEE-Nord au expediat ANRE-ului cererile de ajustare a tarifelor la energia electrică

Premier Energy Distribution și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) au expediat joi, 8 decembrie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitările privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, transmite Zdg.md.

Astfel, potrivit solicitărilor, „Premier Energy”, care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, solicită ANRE aprobarea prețului de 4,62 lei/kWh, cu circa 1 leu și 29 de bani mai puțin decât tariful actual.

Totodată, FEE-Nord solicită ANRE un preț de 5,35 lei/ kWh, adică cu 25 de bani mai puțin decât tariful în vigoare.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din 5 decembrie, ANRE va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare de la recepționarea solicitărilor, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice pentru Premier Energy și FEE Nord.

Solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, înaintată de furnizorul Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L.

Solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, înaintată de furnizorul S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”.

 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declara pe 5 decembrie că prețurile la energia electrică ar urma să se reducă cu aproximativ 25%. Astfel, potrivit ministrului, tariful pentru curentul electric ar urma să fie în jur de patru lei/kWh.

„Nu am toate calculele, dar la moment putem vorbi despre o reducere de minim 25%, ceea ce ar însemna că vom avea un tarif în jur de 4 lei/kWh (…)”, a declarat Spînu.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 30 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Potrivit acelei decizii, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării achite 5,60 lei/kWh, cu aproape 80 de bani mai mult față de tariful anterior. Pe 2 decembrie, noile prețuri reglementate au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Pe 3 decembrie curent, S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.

„De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a mai menționat viceprim-ministrul.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MW, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care vor fi livrate regiunii transnistrene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *