MoldovaSpre UE

DOC. Republica Moldova avansează foarte lent spre standardele UE

Cât suntem de gata de aderare la UE? Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută raportul-radiografie referitor la cum era pregătită R. Moldova de aderare la începutul anului 2022, la câteva luni de la venirea PAS la guvernare.

(…) Potrivit documentului țara noastră are de făcut mari eforturi la mai multe capitole. Asta pentru că în multe domenii suntem abia la început de cale, pe domeniul ajustării cadrului legislativ la nivel cu cel european.

(…) Iată principalele concluzii ale raportului:

Suntem la faza incipientă pe legi precum:

1️⃣ Taxare, legislația de business, capacitatea Agenției de servicii publice, etc.

Avem un nivel oarecare de pregătire pe:

1️⃣ justiție, libertăți și securitate. Legislația este în linii mari aliniată cu cele ale UE, dar este necesară cooperarea între instituții pentru a vedea viteză în implementare.

2️⃣ Legea proprietății intelectuale. Capacitatea administrativă este imitată, este necesară colaborarea cu instituția din UE specializată pe domeniu.

3️⃣ Legea concurenței pe piață. Sunt necesare ajustări legislative, este necesar un climat potrivit pentru concurență și decizii antitrust, fuziuni și ajutoare de stat.

4️⃣ Legile protecției consumatorului și protecție medicală. Sunt necesare ajustări la legislație pentru a o face eficientă.

5️⃣ Moldova are un nivel oarecare de pregătire în domeniul securității alimentare, veterinar și politici fitosanitare. Este necesară o muncă substanțială pe legislația ce vizează implementarea regulilor.

Raportul nu menționează vreun domeniu unde Moldova este la nivel avansat.

Ce a reușit PAS propriu zis să facă în aceste domenii vom afla la toamnă, atunci când Comisia va publica raportul pentru perioada iunie 2022 – mai 2023. Instituțiile statului urmează să raporteze despre situația curentă până la sfârșit de primăvară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *