ActualitateJustiție

DOC/ Starețul Mănăstirii de la Durlești, condamnat la cinci ani de închisoare

Starețul Mănăstirii „Sfântul Andrei” de la Durlești, Andrei Caramalău, a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la cinci ani de pușcărie și lipsit de dreptul de a sluji sau de a se implica în activități ce prevăd interacțiunea cu minori, transmite Știri.md.

La cererea activistului Rodion Gavriloi, instanța a publicat decizia iar detaliile care au ieșit la iveală sunt de-a dreptul oripilante, potrivit  Unimedia.

„Instanţa de judecată îl recunoaște vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 175 Cod penal (acțiuni perverse) şi stabilindu-i o pedeapsă de cinci ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. În temeiul art. 65 alin. (3) Cod penal, a aplica pedeapsă complementară – privarea de dreptul de a oficializa slujbe bisericești în calitate de slujitor de cult și/sau să exercite alte funcții sau activități în domeniul religios, precum și de a exercita activitatea legată de orice interacțiune cu persoane minore pe un termen de cinci ani. A pune în executare prezenta sentință din data rămânerii definitive, cu calcularea termenului executării pedepsei lui din data reținerii acestuia”, se arată în decizia instanței de judecată.

Astfel, în cadrul procesului, victima a povestit detalii oripilante despre modul în care era impusă la acțiuni perverse de către stareț, în prezența unui alt preot, care era și tatăl vitreg al victimei.

Deodată, starețul mănăstirii „a manifestat o atitudine deosebită față de minoră, iar mai apoi a început să o sărute pe obraz, cuprinzând-o de talie, atingând-o și pe fese”.

Ulterior, acesta i-a cerut copilei să întrețină relații sexuale cu el, iar tatăl vitreg o impunea să accepte, în caz contrar „ar fi fost alungat de la mănăstire”.

Starețul a negat învinuirile în cadrul procesului de judecată și a declarat că, în toți anii săi de muncă la mănăstire, dar și în cadrul activității sale didactice nu a avut vreo plângere și a „avut o reputație ireproșabilă”.

În toamna anului 2021, tatăl vitreg al copilei a fost condamnat la 16 ani de închisoare și obligat să plătească un prejudiciu moral în sumă de 100.000 de lei, după ce a abuzat-o sexual, timp de trei ani, pe fiica femeii cu care era în relații de concubinaj. 

În acea perioadă, mama minorei se afla la muncă peste hotare.

Mitropolia Basarabiei „a luat act de condamnarea fostului preot al mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei”, or. Durlești, mun. Chișinău” și a anunțat că acesta a fost caterisit încă în 2020, fără drept de anulare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *