Eveniment

DOCUMENTE. MDV: Guvernul apără statutul de monopolist al Air Moldova (video)

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor refuză să acorde companiei aeriene Moldavian Airlines autorizaţia de efectuare a curselor charter* spre Antalya. Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC), organul abilitat de emiterea autorizaţiilor, motivează refuzul prin nedorinţa companiei de stat "Air Moldova" să aibă un concurent. 

"Domnul ministru a emis un regulament [RAC-AZ, aprobat pe 11.01.201, n.n] în care se conţine o prevedere ce vine în contradicţie totală cu legea concurenţei. Adică, dacă cineva vrea să desfăşoare o activitate economică, dl Şalaru îl va trimite la concurentul său să-i ceară permisiunea", a spus astăzi într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei Moldavian Airlines, Nicolae Petrov. Ilegaliatatea prevederii au fost confirmată de instanţă, Agenţia Naţională de Protecţie a Concurenţei şi Guvern. Ministerul Transporturilor refuză însă în continuare să elibereze autorizaţia de executare a zborurilor. În una din scrisorile semnate de premierul Vlad Filat, ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, este criticat dur.
"Prin atare acţiuni se discreditează nu doar activitatea ministerului, ca autoritate publică centrală, dar şi politicile economice ale Guvernului, şi angajamentele asumate în programul de activitate al Guvernului Integrare europeană, Libertate, Democraţie, Bunăstare pentru perioada 2011-2014, în special de obiectivele ce ţin de eliminare constrângerilor de ordin administrativ, în mediul de afaceri, demonopolizarea pieţie interne, şi eliminarea praciticilor anticoncurenţiale…", notează premierul. 

"Eu nu înţeleg de ce dl ministrul Şalaru mai este în funcţie, pentru că un ministru care are onoare, citeşte în limbaj diplomatic, o cerere de demisie", a interperetat N. Petrov sesizarea semnată de Vlad Filat. 

În cazul în care nu va primi autorizaţie de la ASAC, subordonată Ministerului Drumurilor, directorul „Moldavian Airlines” susține că-l va ataca în judecată pe Anatol Șalaru și îi va cere despăgubiri de cel puțin 1,5 milioane de euro, atât cât valorează programul de charter contractat cu agenţiile de turism. "Pentru noi este mult mai important să-l tragem la răspundere pe acel demnitar şi acei funcţionari, care nu respectă legea, să plătească din buzunarul propriu", a declarat Nicolae Petrov. El precizează că Moldavian Airlines va da în judecată şi responsabilii de la ASAC. 

Nicolae Petrov: “De când este domnul Şalaru în funcţie, am tot solicitat aprobări să putem să zburăm pe diverse rute şi niciodată nu s-a putut. Trebuie să mergem la concurent să ne cerem voie să-l concurăm, adică să-i cerem Air Moldova să fie de acord. Aşa ne-a răspuns ASAC-ul ( Administraţia de stat a aviaţiei civile) care este subordonată dlui Şalaru, că Air Moldova nu este de acord noi să operăm. Spun clar – el nu este ministrul Air Moldova. Dumnealui este ministrul transporturilor şi legea îl obligă să dezvolte şi să încurajeze concurenţa.”

Pe de altă parte, MInisterul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a comunicat că nu va ceda. "Nu vom ceda în faţa presiunilor mediatice pe care încearcă Moldavian Airlines să le genereze, atât timp cât bugetul de stat poate fi prejudiciat, în cazul îndeplinirii solicitărilor nelegitime, formulate de compania aeriană mai sus-menţionată.[…] Ministerul nu protejează Air Moldova sub nicio formă, dar nici nu va întreprinde acţiuni pentru falimentarea companiei de stat, doar pentru a creşte profitul concurenţilor săi", scrie într-un comunicat de presă.

Premierul Vlad Filat a anunțat că în această săptămână va vizita Ministerul Transporturilor.

DESCĂRCAŢI ÎNTREGUL SET DE DOCUMENTE PREZENTAT ÎN CADRUL CONFERINŢEI

DEX: CHARTER [CÉARTĂR] s. n. 1. tip de contract de transport cu avioane sau nave închiriate de o agenție de turism ori comercială, care permite tarife mai reduse decât pe liniile regulate.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *