Actualitate

Dodon: Elementul-cheie al reglementării politice finale și durabile este neutralitatea recunoscută internațional a Republicii Moldova

Potrivit șefului statului, timpul în care trăim și lucrăm este unul foarte complicat. Indiferent de continente, riscurile la care suntem expuși sunt identice: probleme demografice, izolaționism economic, sărăcie, terorism etc. În anumite regiuni ale globului oamenii se confruntă cu sfidări serioase la adresa securității, cu extinderea fenomenului corupției, cu scăderea dramatică a culturii politice. „Se creează impresia că actualul sistem al normelor de funcționare a lumii se ruinează, iar noi, reprezentanți ai statelor mici, precum Republica Moldova, nu vedem o alternativă sigură”, declară Igor Dodon.

Președintele Republicii Moldova mai spune că, dacă odinioară imaginea Uniunii Europene era una foarte atractivă, în special pentru fostele republici sovietice după destrămarea blocului socialist, garantând stabilitate socio-economică și politică, actualmente și acest aranjament regional se confruntă cu puternice valuri de instabilitate. Pe parcursul a opt ani au avut loc modificări serioase în plan global și ar fi necesar de a le discuta la o nouă reuniune a șefilor de state și de guverne.

Totodată, afirmă Igor Dodon, statele puternic dezvoltate domină substanțial statele în curs de dezvoltare sau cele subdezvoltate. Relevant, în opinia sa, este cazul Republicii Moldova, menționând că, odată cu semnarea Acordului de liber schimb cu UE, a pierdut accesul pe piața Federației Ruse din cauza restricțiilor impuse în mod unilateral de Moscova. Șeful statului declară că încearcă să promoveze o politică externă echilibrată, să mențină și să aprofundeze relațiile cu Uniunea Europeană, dar şi să restabilească bunele relații cu Federația Rusă.

Referitor la soluționarea problemei transnistrene, Igor Dodon afirmă că elementul-cheie al reglementării politice finale și durabile este neutralitatea recunoscută internațional a Republicii Moldova, care va permite inclusiv retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării.

Pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon menționează că delegația Republicii Moldova, în frunte cu președintele țării, nu a participat la Forumul Internațional „Crans Montana” din motive tehnice.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *