Actualitate

Dodon învinuit de uzurparea puterii în stat. Iată ce scuză a găsit acesta

„Vreau să reconfirm pentru partenerii noștri din UE și din alte țări că acest statut de observator (la UEE – n.r.) nu pune în pericol alte acorduri semnate de R. Moldova și nu contravine Acordului de asociere cu UE sau alte acorduri semnate cu alte țări. Acesta este un avantaj suplimentar, care dă posibilitate R. Moldova să fie un pod între UE și UEE”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, președintele Igor Dodon.

Șeful statului a adăugat, însă, că R. Moldova nu poate deveni membru al UEE: „R. Moldova nu poate deveni membru al UEE, atât timp cât este semnat Acordul de asociere cu UE. Statutul de membru al UEE și Acordul de asociere cu UE contravin. Statutul de observator la UEE – nu. Să spunem că într-un an, doi, trei devenim membru al UEE, nu trebuie să facem astfel de declarații. Noi am vrut să aflăm mai multe despre UEE”.

Igor Dodon, învinuit de uzurparea puterii în stat atunci când a mers să ceară acest statut pentru R. Moldova, a citat mai multe articole din legislația națională, inclusiv art. 86 din Constituția R. Moldova, care i-ar oferi dreptul să negocieze și să încheie tratate internaționale în numele R. Moldova.

„Nimeni nu are ca scop să schimbe ceva în politica externă a R. Moldova”, a spus Dodon, adâugând că vectorul politicii externe poate fi decis prin referendum, nu de către „o majoritate parlamentară creată prin presiuni”.

Potrivit președintelui, acest statut de observator la Uniunea Euroasiatică ar oferi R. Moldova posibilitatea de a exporta mai mult în Est, facilități pentru migranții noștri din Rusia care ar putea lucra acolo fără patentă, dar și prețuri mai mici la resursele energetice.

„Eu i-am spus și domnului prim-ministru de mai multe ori: puteți să vă înțelegeți cu Europa, să luați ceva de la europeni pentru construcția drumurilor, pentru a face bine în țară, faceți! Pot eu să mă duc să mă înțeleg cu Putin să deschidă piața, haideți să facem! Haideți să luăm ce-i bun și de la unii, și de la alții! Aceasta este propunerea și scopul meu”, a încheiat Igor Dodon.

Sursa: ziarulnational.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *