Actualitate

Dodon promulgă două proiecte de legi controversate: „După zece ani, guvernanții au ajuns să aplice soluții economice pe care le-au criticat cândva”

Într-un mesaj postat pe Facebook, Igor Dodon precizează că măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. „Concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci când a renunțat la reforma din 2007 și încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldovenești într-o albie a dezvoltării. După zece ani, guvernanții au ajuns să aplice soluții economice pe care le-au criticat cândva”, menționează Igor Dodon.

Șeful statului subliniază că e nevoie de condiții mai competitive pentru atragerea de investiții în economie, dezvoltarea mediului de afaceri, crearea noilor locuri de muncă, creșterea exportului de mărfuri și servicii, deoarece fără toate acestea și noua guvernare va trebui să stea cu mâna întinsă după ajutoarele umanitare venite din Occident sau din altă parte. „Această practică rușinoasă trebuie stopată și vă asigur că o vom face în cel mai scurt timp în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor”, declară Igor Dodon.

Parlamentul a votat la sfârșitul sesiunii trecute un proiect de lege care prevede că persoanele fizice vor putea să-și declare voluntar bunurile nedeclarate sau care au fost declarate la valoare redusă. Aceasta se referă la mijloacele bănești, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din țară, cât și de peste hotare. Subiectul declarării voluntare, în termen de până la 1 februarie 2019, va achita la bugetul de stat o taxă de declarare voluntară în mărime de 3% din sumă, valoare sau diferență.

Adoptarea pachetului de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital, în mod special ultimul, a fost criticată în repetate de rânduri de societatea civilă, dar și de partenerii de dezvoltare externi – Ambasada SUA la Chișinău, Delegația UE în Republica Moldova, Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *